Europa houdt niet vast aan Belgisch begrotingsevenwicht

Als België genoeg structurele maatregelen neemt om de begroting in orde te krijgen, dan zal de Europese Commissie niet moeilijk doen als ons land tegen 2018 geen begroting in evenwicht heeft. Dat zegt Europees commissaris Marianne Thyssen (CD&V) in "De vrije markt".

Deze week lieten zowel N-VA-voorzitter Bart De Wever als vicepremier Didier Reynders (MR) verstaan dat een begrotingsevenwicht tegen 2018 niet haalbaar is. De Europese Commissie, die de overheidsfinanciën van de lidstaten streng in de gaten houdt, ziet daar volgens Thyssen geen graten in.

"Wat we vragen aan België is dat er een structurele verbetering komt van de begroting in 2016, dat hetzelfde gebeurt in 2017 en dat wat het budgettair tekort betreft men onder de drie procent blijft", zegt Thyssen.

"Verder spreekt men een pad af, een vrijwillige afspraak met de Commissie, hoe men daar gaat geraken. Er is dus enige ruimte en als de Commissie een beslissing moet nemen over bepaalde landen zal die niet met de zweep klaar staan voor elke honderdste van een tekort. Als lidstaten al veel structurele hervormingen gedaan hebben, dan kunnen we toch wel even kijken hoe we die nog wat ruimte kunnen geven", aldus Thyssen.