Voor het eerst krijgt minderjarige euthanasie in ons land

Voor het eerst heeft een minderjarige in ons land euthanasie gekregen. Dat schrijft Het Nieuwsblad en het nieuws is bevestigd aan onze redactie. Het gaat om een 17-jarige, maar aan welke ziekte hij of zij leed, is niet duidelijk.
(archieffoto)

De arts die de euthanasie uitvoerde, heeft deze week het dossier overgebracht aan de Federale Controle- en Evaluatiecommissie Euthanasie, zo schrijft de krant. Het gaat om een Nederlandstalig dossier, wat erop zou kunnen wijzen dat het om een Vlaamse minderjarige gaat.

De wet die het mogelijk maakt om als minderjarige te kiezen voor euthanasie bestaat al sinds begin 2014. Het heeft dus meer dan twee jaar geduurd eer er iemand gebruik van maakte. "Er zijn gelukkig erg weinig kinderen die in aanmerking komen, maar dat betekent niet dat we hen het recht op een waardige dood mogen ontzeggen", zegt professor Wim Distelmans - voorzitter van de commissie - in de krant.

Ons land is het enige ter wereld waar euthanasie mogelijk is voor alle minderjarigen, weliswaar onder strikte voorwaarden. Zo moet de minderjarige oordeelsbekwaam en bewust zijn, zich in een medisch uitzichtloze toestand van aanhoudend en ondraaglijk fysiek (niet psychisch) lijden bevinden en terminaal zijn. Naast een tweede arts moet ook een kinder- en jeugdpsychiater geraadpleegd worden. De ouders, of wettelijke vertegenwoordigers, van de minderjarige moeten ook akkoord gaan. Op de goedkeuring van de wet kwam heel wat kritiek uit binnen- en buitenland.

In Nederland kunnen ongeneselijk zieke minderjarigen euthanasie krijgen vanaf 12 jaar. Dat is daar op tien jaar tijd vijf keer gebeurd.

Meest gelezen