Duurdere péage moet ambitieus Frans wegenplan betalen

De péage op de Franse wegen zal de komende jaren duurder worden. De Franse Staat trekt de tol op om een pakket van grote wegwerkzaamheden te betalen. Kostprijs: 1 miljard euro.

Wie de komende jaren over de Franse wegen rijdt, zal her en der grote werven zien opduiken. Alain Vidalies, de Franse staatssecretaris voor Verkeer heeft namelijk een groot plan uitgewerkt om fors te investeren in de Franse wegeninfrastructuur. Het plan, dat 1 miljard euro zal kosten, zal grotendeels betaald worden door een verhoging van de tol op de Franse snelwegen. Tussen 2018 en 2020 zal de tol jaarlijks 0,3 à 0,4 procent duurder worden.

Vidalies heeft de afgelopen tijd naar de lokale besturen geluisterd om te kijken wat voor hen de belangrijkste werkpunten zouden zijn. Van 50 dossier heeft hij er 30 overgehouden. Het gaat dan o.a. om de aanleg van carpoolparkings, ecoducten en de bouw van geluidsschermen. Alles samen moeten deze werkzaamheden dus een miljard euro kosten en werk verschaffen aan 5.000 mensen, zoals bouwvakkers, wegenwerkers en ingenieurs. 

Het plan zal morgen voorgesteld worden en voorgelegd aan de lokale besturen zodat die de papiermolen op gang kunnen trekken, want de Fransen willen haast maken: tegen eind volgend jaar zouden de eerste grote werven opgestart moeten zijn en tegen 2019 zouden de werken afgerond moeten zijn.

Geflitst

Belgen die de Franse wegen gebruiken, betalen niet alleen tol, maar de laatste jaren spekken landgenoten ook fors de Franse staatskas door verkeersboetes. Afgelopen zomer werden maar liefst 172.000 Belgen geflitst op Franse wegen. De afgelopen jaren hebben de Fransen namelijk fors geïnvesteerd in flitscamera's waardoor de pakkans fors is verhoogd. En sinds 2012 krijgen Belgen ook meer Franse boetes in de bus omdat in dat jaar een overeenkomst in voege is gegaan om Belgische nummerplaatgegevens aan Frankrijk te geven.

Meest gelezen