"Maar één seconde nodig om een gezin uit elkaar te rukken"

De vereniging Ouders van Verongelukte Kinderen vraagt aan radiopresentatoren om hun Safety Jingle af te spelen. In het fragment worden luisteraars opgeroepen om niet met hun gsm bezig te zijn achter het stuur.

Zowat alle radiostations roepen luisteraars geregeld op om hen te contacteren. E-mail, sms, telefoon, Facebook of Twitter, de mogelijkheden zijn eindeloos. Maar een grote meerderheid van de mensen die naar de radio luisteren, doen dat vanuit hun wagen. En dat is een probleem, vindt de vereniging Ouders van Verongelukte Kinderen.

De vereniging lanceerde onlangs de Safety Jingle, een kort fragment waarin mensen worden opgeroepen om niet met hun gsm bezig te zijn achter het stuur. De stemmen zijn van ouders die zelf hun zoon of dochter hebben verloren in het verkeer. De vereniging vraagt aan radiopresentatoren om het fragmentje af te spelen telkens ze een oproep doen aan luisteraars om hen te contacteren. 

"Ik ben ontgoocheld als ik zie dat nog zoveel mensen met hun gsm bezig zijn achter het stuur", zei Ruth Blanchaert vanochtend in "Linde staat op" op Studio Brussel. Zij is de vrouwelijke stem in de jingle. "Iedereen herkent de situatie waarin je een sms'je krijgt of een berichtje via Facebook en snel eens kijkt. Maar er is maar één seconde nodig om een gezin uit elkaar te rukken. Je gsm gebruiken achter het stuur is niet oké."

In de jingle worden ook verschillende namen opgesomd. Het zijn namen van kinderen die gestorven zijn in het verkeer. "We hopen dat iedereen hier stil van wordt."

Plannen?

"Alle radionetten van de VRT zijn vrij om hier al dan niet aandacht aan te besteden", zegt VRT-woordvoerder Hans Van Goethem. Zo hebben onder meer Studio Brussel en Radio 2 het er al over gehad. De verkeersredactie zal ook regelmatig zelf oproepen om niet te sms'en achter het stuur.

Bij Medialaan zullen zowel Q als Joe redactioneel aandacht besteden aan de actie en zullen ze de jingle ook "af en toe laten horen", zegt woordvoerster Sara Vercauteren.

De vereniging Ouders van Verongelukte Kinderen zet in op begeleiding van mensen die hun kind verloren zijn in een verkeersongeval. Daarnaast werken ze ook aan sensibilisering voor meer verkeersveiligheid. 

Meest gelezen