5 procent fietsslachtoffers met elektrische fiets

Vorig jaar zijn bij ongevallen met een elektrische fiets in totaal 506 slachtoffers gevallen. Dat blijkt uit cijfers van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid. Het gaat om 5 procent van het totaal aantal fietsslachtoffers.
(Archieffoto)

De slachtoffers zijn vooral vrouwen (58 procent) en 65-plussers (42 procent). En dat komt wellicht omdat het net die twee groepen zijn die rijden met een elektrische fiets.

De gevolgen van een ongeval met een elektrische fiets zijn wel groter dan bij ongevallen met een gewone fiets. Zo vielen er 14 doden, 80 zwaargewonden en 416 lichtgewonden. Iets meer dan de helft van de doden en de zwaargewonden zijn 65-plussers.

"We hebben geen enkele reden om aan te nemen dat elektrische fietsen onveiliger zijn dan gewone fietsen", zegt Stef Willems van het BIVV. "We raden wel ouderen aan om een helm op te zetten."

Het is de eerste keer dat er cijfers over het aantal ongevallen met elektrische fietsen verschijnen. Sinds 2014 worden die fietsen als een aparte categorie opgenomen in de ongevallendatabase. Voor 2014 is er echter nog geen goede registratie, maar voor 2015 kunnen er wel conclusies worden getrokken. Hoe dan ook gaan de cijfers enkel over het aantal ongevallen die zijn aangegeven. Het werkelijke aantal ligt dus hoe dan ook hoger.

Meest gelezen