9.000 betogers trokken door straten Brussel tegen vrijhandelsakkoorden

Een bonte en luidruchtige stoet van 9.0000 betogers is vanavond door het centrum van Brussel getrokken om te protesteren tegen TTIP en CETA, de vrijhandelsakkoorden die Europa wil sluiten met de Verenigde Staten en Canada. Volgens de betogers komen de akkoorden enkel multinationals ten goede.

De betoging trok om 16.30 uur vanavond van het kruispunt Kunst-Wet naar de rotonde van het Schumanplein waar het Berlaymontgebouw - symbool van de Europese Unie en de Europese Commissie - staat. Via hun slogans vroegen de betogers "alle macht aan het volk, niet aan de multinationals" te geven, ze scandeerden "CETA en TTIP schaden de gezondheid" en "Voorrang voor de mensen en de planeet".

Er was behoorlijk wat volk afgezakt naar de hoofdstad voor de betoging, zegt VRT-journalist Jeroen Reygaert die ter plaatse was. De politie van Brussel heeft het over 9.000 manifestanten, de organisatie over 15.000. "Zowat de helft van de middenveldsorganisaties lijkt hier aanwezig", zei Reygaert. "Mutualiteiten, vakbonden, ngo's, consumentenorganisaties en landbouwers. Allemaal hebben ze het moeilijk met het vrijhandelsakkoord." Ook de Canadese landbouwersfederatie UNF (National Farmers Union) kwam naar Brussel.

Volgens de voorstanders zou het akkoord moeten zorgen voor economische groei, maar dat klopt niet volgens de betogers. Volgens de tegenstanders zijn de akkoorden niet democratisch tot stand gekomen en komen ze enkel de multinationals ten goede. Met het akkoord zouden buitenlandse bedrijven ook invloed hebben op de wetten van verschillende landen. Dat de contra-groep zich nu laat horen, is niet toevallig. CETA - het akkoord met Canada - is rond en moet enkel nog door de lidstaten geratificeerd worden.

Om 18.30 uur volgde er nog een flashmob op het Schumanplein. De politie hield de hele tijd een oogje in het zeil, maar er zijn niet echt grote problemen gemeld.

Nuit debout wil nacht doorbrengen

Leden van de Belgische vleugel van Nuit debout laten weten dat ze samen met Franse medestanders komende nacht willen doorbrengen op de Schumanrotonde. Om 9 uur plannen ze een "Make some noise"-actie. Kort daarvoor houden ze een perspunt.

De Nuit debout-beweging begon eind maart op het Parijse Place de la République, uit protest tegen de hervorming van de Franse arbeidswet. Ook in België kreeg de beweging navolging.

Wat houdt het vrijhandelsakkoord TTIP in?

Meest gelezen