Vuye en Wouters stappen uit de N-VA

Kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters stappen uit de N-VA. Dat hebben de twee zelf bekendgemaakt. Ze spreken van een "moeilijke beslissing", maar "noodzakelijk gelet op de communautaire standstill en het communautaire stilzwijgen van de N-VA".

"Na lang beraad beslissen we om uit de N-VA te stappen", klinkt het in een persbericht. Vuye en Wouters mochten naar eigen zeggen niet langer meer zelfstandig communiceren en de communautaire denktank Objectief V is volgens hen niet meer onafhankelijk, "maar een schijnbeweging om haar communautaire experts onder voogdij te plaatsen".

Hendrik Vuye en Veerle Wouters hadden zich vorig weekend in een interview met De Morgen kritisch uitgelaten over (het gebrek) aan een communautaire koers van hun (nu ex-)partij. Voorzitter Bart De Wever was bijzonder misnoegd over die kritiek. "Interne discussies voer je intern", klonk het. Daarop werden Vuye en Wouters uit het partijbestuur gezet. Gisteren zaten Vuye en Wouters urenlang samen met partijvoorzitter Bart De Wever, maar dat gesprek leverde geen resultaat op.

"Het voelde alsof we onder voogdij werden geplaatst"

Vandaag kregen Vuye en Wouters een voorstel tot vernieuwde samenwerking, maar dat kon voor hen niet door de beugel. "In de nieuwe constructie wordt Objectief V een partijorgaan", licht Veerle Wouters toe. "Het zou ook niet meer onder onze leiding zijn, maar onder leiding van de ondervoorzitter. Het was ook de bedoeling dat we niet meer zelfstandig zouden kunnen communiceren. Voor ons was dat een brug te ver. Het voelde alsof we als communautaire experts onder voogdij werden geplaatst en daarom hebben we besloten dat we op die manier niet kunnen werken."

Veerle Wouters, parlementslid en gemeenteraadslid in Riemst, was vanaf het prille begin lid van de N-VA. Hendrik Vuye is sinds 2010 de communautaire expert van de partij.

Dat ze nu uit de N-VA stappen betekent niet het einde van hun politieke loopbaan, zeggen ze zelf. Ze blijven in het parlement zitten als onafhankelijke en willen "een nieuw kader creëren waarin ze hun projecten kunnen verderzetten". "Gelet op de communautaire standstill en het communautaire stilzwijgen van de N-VA, lijkt ons dit noodzakelijk. We zullen samenwerken met de Vlaamse Beweging en het democratisch Vlaams-nationalisme een stem geven in de Kamer."

"Een aantal projecten die op stapel stonden binnen Objectief V gaan we verderzetten, maar op een andere manier en onder een andere naam", zegt Hendrik Vuye. Een eigen politieke partij sluiten de twee niet uit. "Dat zal de toekomst uitwijzen."

Veerle Wouters:"Gevoel dat we onder voogdij werden geplaatst, was een brug te ver"

Hendrik Vuye: "Onafhankelijke denktank wordt omgevormd tot partijorgaan"

Meest gelezen