Iraanse doctoraatsstudent met vreemde jas wordt niet vervolgd

De Iraanse doctoraatsstudent die afgelopen zomer voor een terrorist werd gehouden omdat hij in een vreemde jas door Brussel liep, wordt niet vervolgd. Dat schrijft het Nieuwsblad en het is bevestigd door het parket. De Universiteit Gent reageert opgelucht, de Brusselse politie zegt niet op de hoogte te zijn.

De dag voor de Nationale Feestdag had de student het centrum van Brussel op stelten gezet toen hij met lange jas rondwandelde waaruit draden leken te komen. Omdat de zenuwen in deze tijden van terreur erg gespannen staan, zette de politie meteen de grote middelen in. De man werd urenlang onder schot gehouden en er werd zelfs een robot van de ontmijningsdienst DOVO op hem afgestuurd.

Het bleek uiteindelijk niet om een terrorist te gaan, maar om een doctoraatsstudent aan de Universiteit Gent die onderzoek verrichtte naar de invloed van gsm-straling op de mens. De politiezone Brussel Hoofdstad Elsene wilde de Universiteit Gent en de Iraanse student doen opdraaien voor de kosten van de hele politieoperatie.

Enkele maanden later blijken de gemoederen enigszins bekoeld. "We hebben inderdaad bericht uit Brussel gekregen dat de student niet meer strafrechtelijk vervolgd zal worden", bevestigt Stephanie Lenoir van de UGent. "Blijkbaar zijn er toch niet voldoende elementen tegen hem gevonden om daar echt een zaak van te maken. Daar zijn wij uiteraard blij mee, want de zaak woog toch wel flink op de schouders, niet in het minst van de doctoraatsstudent zelf."

"Na analyse van het dossier is gebleken dat we de Iraanse student eigenlijk geen misdrijf ten laste kunnen leggen en daarom is het dossier zonder gevolg geklasseerd", bevestigt Ine Van Wymersch van het Brusselse parket.

"Er werd ook gezegd dat wij de kostennota gepresenteerd zouden krijgen,maar daarover hebben wij nog geen verder nieuws", aldus Lenoir. De Brusselse politie zegt vanmorgen "niet op de hoogte" te zijn. "De politiediensten zullen zelf moeten beslissen in hoeverre zij hun kosten willen verhalen op de Iraanse student", zegt het Brusselse parket nog.