Gerecht onderzoekt of Deschacht gokte op wedstrijden van Anderlecht

Het Oost-Vlaamse parket onderzoekt of Anderlechtspeler Olivier Deschacht gegokt heeft op wedstrijden van zijn eigen ploeg. Zelf ontkent hij alles.

Het was de kansspelcommissie die de bal aan het rollen bracht. De verdenking is dat Deschacht verschillende seizoenen na elkaar gokte op voetbalwedstrijden, waaronder sporadisch ook matchen van zijn eigen ploeg, Sporting Anderlecht. Of hij gokte op winst of verlies is niet duidelijk.

Voor het Oost-Vlaamse parket weegt het dossier voldoende zwaar om een onderzoek te openen. Deschacht is al ondervraagd maar ontkent alles. Volgens de kranten La Dernière Heure en Het Laatste Nieuws verdedigt hij zich met de stelling dat niet hij, maar zijn jongere broer gokte met het account van de Anderlechtspeler.

De ProLeague, de vereniging van profclubs in het voetbal, bevestigt dat "vier à vijf" spelers ervan verdacht worden geld te hebben ingezet op wedstrijden van hun eigen club. "En dat is niet alleen strafrechtelijk verboden, maar ook verboden volgens de cao's die met de spelersbonden zijn afgesloten, volgens de individuele arbeidsovereenkomsten én volgens het bondsreglement", klinkt het bij Ludwig Sneyers.

Als Deschacht of een van de andere betrokken spelers veroordeeld zouden worden, riskeren ze een celstraf tot vijf jaar en een boete tot 600.000 euro. Er loopt ook nog een onderzoek naar spelers van drie andere profclubs.

"Vervelend voor het imago van de club"

Bij Anderlecht-woordvoerder David Steegen is te horen dat er op dit moment geen maatregelen tegen Deschacht worden genomen. "Hij heeft ons zelf op de hoogte gebracht van het onderzoek, en ontkent alles. Maar het is uiteraard vervelend voor het imago van de ploeg." Morgen wordt de zaak besproken door de directie, maar de zaak is niet hoogdringend. Omdat Deschacht ziek is, speelt de verdediger dit weekend sowieso niet. maar ook die moet het onderzoek afwachten voor het maatregelen kan nemen.

Bekijk hieronder het interview met Anderlecht-woordvoerder David Steegen:

Meest gelezen