Verloren gewaand schilderij van Alma-Tadema duikt op in antiekprogramma BBC

Een verloren gewaand schilderij van de Nederlands-Britse schilder Lawrence Alma-Tadema is opgedoken in het BBC-tv-programma "Antiques Roadshow". Het werk is nu op de valreep toegevoegd aan een expositie over deze schilder in het Fries Museum in Leeuwarden, in het noorden van Nederland, die volgende week van start gaat.

Sir Lawrence Alma-Tadema (ook wel Lourens Alma Tadema genoemd) werd in 1836 geboren in de Nederlandse provincie Friesland en ging later in Londen wonen. Hij was tijdens zijn leven een van de meest succesvolle schilders ter wereld. Na zijn dood in 1912 werd hij begraven in St. Paul's Cathedral in Londen.

Op het schilderij in kwestie staat etser Leopold Löwenstam terwijl hij bezig is om een doek van de schilder te reproduceren. Dat was een destijds vaak gebruikte methode om de werken, die na hun verkoop in de privécollectie van verzamelaars verdwenen, bekendheid te geven bij het grote publiek. Alma-Tadema schonk het schilderij aan het favoriete kindermeisje van zijn dochters, tevens de vrouw van Löwenstamm. Het werk was voor het laatst in het openbaar te zien in 1913.

Grote opwinding over vondst

Een achterkleinzoon van de etser bracht het werk mee naar "The Antiques Roadshow" waar de experts van de BBC hun opwinding maar moeilijk konden verbergen. De Britse zender maakte het nieuws zelf bekend. Voor de precieze geschatte waarde van het werk is het wachten op de uitzending, morgenavond om 21 uur onze tijd op BBC1. Het zou in elk geval gaan om de grootste ontdekking ooit in de 37-jarige geschiedenis van het programma.

De ontdekking is ook een onverwachte meevaller voor het Fries Museum in Leeuwarden. Het werk is na restauratie toegevoegd aan de expositie rond Alma-Tadema die er op 1 oktober opent.

Meest gelezen