"Als ik signalen opvang, dan moet ik wel bezorgheid uiten"

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) bond vanavond de kat de bel aan door als eerste te verwijzen naar een brief waarin gewaarschuwd wordt voor de instap van het Chinese staatsbedrijf State Grid in Eandis. "Iedereen voelde aan dat er iets niet pluis was", aldus Tommelein. "Als ik geen rekening zou houden met die signalen dan zou ik wel een zeer slechte minister zijn."

Tommelein stuurde voor de start van de Oostendse gemeenteraad de ietwat mysterieuze boodschap de wereld in "dat hij over gevoelige nieuwe informatie beschikte waarvan hij de oorsprong niet kon of mocht meedelen". Als gevolg van die informatie zou Tommelein wel de gemeenteraad in Oostende voorzitten, maar niet deelnemen aan het debat over Eandis, zo klonk het nog.

"Bij verschillende ministers is nauwelijks twee uur voor de gemeenteraad een brief binnengekomen van een officiële instantie", vertelde Tommelein na afloop van de gemeenteraad.

Volgens de krant De Tijd zou de brief afkomstig zijn geweest van de Staatsveiligheid. Tommelein weigert echter de identiteit van de afzender van de brief vrij te geven. “Als minister kan en mag ik dit niet bekendmaken. Ik heb mijn bezorgdheid geuit. Het is nu aan de bevoegde mensen om daar hun eindoordeel over te vellen."

“Als ik signalen opvang over mijn bevoegdheid, dan moet ik wel mijn bezorgdheid uiten. Als ik geen rekening zou houden met die signalen, dan zou ik wel een zeer slechte minister zijn", aldus Tommelein.

"Iedereen voelde wel aan dat er iets niet pluis was. Ik vind dat ik als minister van Energie het recht heb om die bezorgdheid te uiten. Ik heb nooit gezegd dat ik namens de regering sprak."

"Oude politieke cultuur"

Oppositiepartijen Groen en N-VA leken allerminst onder de indruk van de actie van Tommelein.

“Het is onvoorstelbaar dat een minister die bevoegd is voor Energie - en waarvan je toch zou denken dat die toegang heeft tot alle informatie over een dossier dat al meer dan een jaar aan de gang is- vorige week plots moest toegeven dat hij een acuut gebrek aan dossierkennis heeft. Dit is barslecht bestuur", aldus N-VA-fractievoorzitter en Vlaams parlementslid Björn Anseeuw.

Wouter Devriendt, fractieleider voor Groen en Kamerlid hekelde de oude politieke cultuur. "Het is blijkbaar heel makkelijk om in de media van alles te roepen. Als puntje bij paaltje komt, dan zien we een heel traditionele vorm van aan politiek doen. De machtspolitiek van Eandis heeft de traditionele partijen nog altijd in haar greep."

Meest gelezen