"Bocht van Tommelein maakt mij beetje kwaad"

Piet Buyse, voorzitter van distributienetbeheerder Eandis en CD&V-burgemeester van Dendermonde, is boos op Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD). Tommelein heeft afgelopen weekend duidelijk gemaakt dat hij tegen een Chinees minderheidsbelang in Eandis is. Buyse spreekt van een bocht.
Nicolas Maeterlinck

De Chinese deal zit al lang in de pijplijn bij Eandis. Via het staatsbedrijf State Grid zouden de Chinezen 14 procent van Eandis in handen krijgen. Volgende week maandag moeten de Vlaamse gemeenten, die eigenaars zijn van Eandis, stemmen over de kapitaalinjectie van 830 miljoen euro.

De deal doet her en der wenkbrauwen fronsen. Zo zouden de Chinezen wel erg veel invloed krijgen voor "maar" een belang van 14 procent. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein sloot zich afgelopen weekend aan bij die kritiek. De minister ziet meer heil in een beursgang.

De voorzitter van Eandis, Piet Buyse, is niet te spreken over de reactie van Tommelein. Volgens Buyse maakt de minister een bocht. "De deal is eerst afgetoetst met de meerderheidspartijen. Open VLD en Bart Tommelein waren voorstander en nu is hij opeens tegen. Dat is in deze fase echt wel moeilijk."

Als gemeenteraadslid in Oostende had Tommelein zelf nog voor de deal met de Chinezen gestemd. Maar door "voortschrijdend inzicht" zoals hij afgelopen weekend zelf zei, denkt hij er nu anders over.

Kwaad

Los van de mogelijke gevolgen voor de elektriciteitsfactuur is Tommelein ongerust over een Chinese blik op de data van de Vlaamse huishoudens. "Dat is natuurlijk niet waar. Dit is een zuiver financiële deal. De Chinezen krijgen geen inzage in onze operationele gegevens. Dit beschadigt deze deal en dit beschadigt Eandis. Dit maakt mij een beetje kwaad", reageert Buyse.

En wat met een beursgang, zoals Tommelein oppert? Kan dat geen alternatief zijn? "Het Vlaamse decreet op de intercommunales laat een beursgang niet toe. Dat is onmogelijk en dat hebben we dus niet overwogen."

Meest gelezen