"Een nieuwe fase voor Colombia, een land van vrede"

In Cartagena hebben de Colombiaanse president Juan Manuel Santos en FARC-leider Rodrigo Londoño, alias "Timochenko", het vredesakkoord getekend dat ze eind augustus overeenkwamen en dat een einde moet maken aan een conflict dat meer dan 50 jaar heeft geduurd.
AFP or licensors

Santos en Timochenko tekenden het 297 pagina's tellende document met een pen gemaakt uit een gerecycleerde kogel met de inscriptie "kogels bepaalden ons verleden, het onderwijs onze toekomst".

Voor de aanvang van de ceremonie noemde Santos de ondertekening van het akkoord "een nieuwe dag voor Colombia, een nieuwe fase in onze geschiedenis, die van een land van vrede". "De oorlog van de wapens is tot een einde gekomen, het debat van de ideeën is begonnen", klonk het ook bij de FARC.

Santos verwelkomde de FARC-rebellen tot de democratie en zei dat hij tevreden was dat de FARC beslist had om "kogels in te ruilen voor stemmen". "Ik heb liever een imperfect akkoord dat levens redt, dan een perfect akkoord", verklaarde hij, nadat hij "Geen oorlog meer, geen oorlog meer", scandeerde. "Geen doden meer door een absurde oorlog."

Timochenko verontschuldigde zich tijdens de ceremonie voor de eerste keer tegenover "alle slachtoffers van het conflict". Hij beloofde bovendien "een nieuw tijdperk van de hoop en van het bouwen aan de vrede".

Op de ceremonie waren vijftien Latijns-Amerikaanse staatsleiders aanwezig, net als VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, die spreekt van een "enorme stap voorwaarts".

In het akkoord zijn onder meer landbouwhervormingen, acties tegen drugshandel, politieke participatie van gedemobiliseerde guerrillastrijders en de creatie van een systeem van overgangsrechtspraak opgenomen. In de komende zes maanden zullen de zowat 8.000 overblijvende FARC-rebellen hun wapens inleveren. Dat proces wordt gecontroleerd door de Verenigde Naties.

Het akkoord moet een einde maken aan een conflict dat meer dan 50 jaar geduurd heeft tussen de regering, rechtse paramilitairen en linkse guerrillastrijders, waarbij meer dan 220.000 mensen om het leven kwamen en miljoenen mensen op de vlucht sloegen.

Europese Unie haalt FARC van terreurlijst

De Europese Unie heeft intussen beslist om de Colombiaanse guerrillabeweging FARC van de terreurlijst te halen. De beslissing werd van kracht vanaf de ondertekening van het vredesakkoord tussen de Colombiaanse overheid en de FARC. Tegen personen en organisaties op de lijst zijn onder meer blokkeringen van activa van kracht.

Mogherini, de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid, kondigde ook de oprichting van een trustfonds aan, ter waarde van 600 miljoen euro, "met de actieve steun van van veel van onze lidstaten". De EU wil Colombia zo helpen bij de uitvoering van het vredesakkoord na het referendum van 2 oktober.

"Vandaag heeft Colombia de moed om een bladzijde om te draaien na een 50 jaar durend conflict, en toont aan de hele wereld dat vrede mogelijk is en een werkelijkheid kan worden als we allemaal bijdragen", zei Mogherini. "Vandaag is de vrede in handen van het Colombiaanse volk. Een bekrachtiging van het akkoord zou positieve schokgolven door het continent en de hele wereld sturen, en een boodschap van hoop."

Reynders feliciteert Colombia

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft de regering en de bevolking van Colombia in een persbericht gefeliciteerd met de ondertekening van het historische vredesakkoord.

Volgens de minister heeft de vastberadenheid van de Colombiaanse regering en het onderhandelingsteam resultaten opgeleverd. "Dit is een beslissende stap naar vrede in een land waarin alle Colombianen hun plaats hebben", aldus Reynders, die toevoegt dat het akkoord "een voorbeeld en inspiratie kan zijn voor andere conflicten in de wereld".
 

Meest gelezen