"Er zal genoeg duurzame energie zijn voor elektrische auto's"

Volgens het Europees Milieuagentschap zal tegen 2050 80 procent van de Europese voertuigen op duurzame elektriciteit kunnen rijden. Europa wil tegen 2050 de uitstoot van broeikasgassen drastisch beperken.

De elektrische auto is in de meeste Europese landen nog niet doorgebroken. Toch lijkt die evolutie onafwendbaar en bijvoorbeeld het aantal laadpalen blijft traag maar zeker groeien. Europa wil dan ook weten of er voldoende duurzame elektriciteit zal zijn om straks al die elektrische auto's te laten rijden.

Dat is belangrijk, want een kwart van de uitstoot van broeikasgassen komt van transport. Europa heeft nu berekend dat het haalbaar is om auto's massaal op groene elektriciteit te laten rijden. Dat zegt directeur Hans Bruyninckx van het Europees Milieuagentschap.

"Als 80 procent van de auto's tegen 2050 elektrisch zijn, zullen die ongeveer 9,5 procent van de totale elektriciteitsconsumptie vertegenwoordigen. Je zult dus niet gigantisch veel meer elektriciteit nodig hebben. Dat heeft vooral te maken met de efficiëntie van elektrische motoren, in tegenstelling tot verbrandingsmotoren."

Meest gelezen