"Ik heb geen brief over Eandisdeal gekregen"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft geen brief gekregen waarin wordt gewaarschuwd voor de deal van Eandis met het Chinese staatsbedrijf State Grid. Dat heeft hij in "Terzake" gezegd. Hij herhaalde daarbij dat de Vlaamse regering in die zaak geen bevoegdheid heeft. "Het is een autonome beslissing van gemeenten."

In een brief aan verschillende ministers wordt gewaarschuwd voor de mogelijke risico's van een verkoop van Eandis-aandelen aan het Chinese staatsbedrijf State Grid. Ook Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) heeft vanavond zo'n brief ontvangen. Daarop liet hij weten dat hij op de gemeenteraad van Oostende niet zou deelnemen aan het debat over Eandis. "Hij beschikt over gevoelige nieuwe informatie waarvan hij de oorsprong niet kan of mag meedelen", luidde het bij zijn kabinet.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft alvast geen brief ontvangen, zo zei hij in "Terzake". Verder wenste hij geen commentaar te geven over "de nieuwe gevoelige informatie" die Tommelein zou bezitten. "Ik vind het heel onwijs om dit debat publiek te voeren. Als het gaat om gevoelige informatie dan moeten we dat in de kern van de regering bespreken, in zoverre we daarvoor bevoegd zouden zijn. Nog eens, het is geen bevoegdheid van de Vlaamse regering. De gemeenten hebben in juni beslist om op de private markt te gaan en ze hebben dat volgens een correcte procedure gedaan."

Verder benadrukte Bourgeois dat hij het spijtig vindt dat "het debat over het goede nieuws van zijn begroting nu overschaduwd dreigt te worden" door de zaak rond Eandis.

Meest gelezen