"Te oude" 45-plussers steeds vaker afgewezen bij sollicitaties

Gelijkekansencentrum Unia krijgt opvallend meer klachten binnen van oudere sollicitanten die op basis van hun leeftijd niet worden aangeworven voor een bepaalde job. In de eerste acht maanden van dit jaar werden al 60 procent meer dossiers over leeftijdsdiscriminatie op de werkvloer geopend dan in heel 2015 samen, schrijft Het Nieuwsblad.
CHASSENET / BSIP

Gemiddeld krijgt Unia jaarlijks een 50-tal klachten binnen over leeftijdsdiscriminatie op de werkvloer, maar in de eerste acht maanden van dit jaar waren dat er al 74. De meest voorkomende dossiers zijn van sollicitanten die tijdens een gesprek rechtstreeks te horen krijgen dat ze simpelweg te oud zijn voor een job. Anderzijds gaat het ook over klachten over vacatures met een leeftijdsbeperking.

Volgens Unia zijn mensen meer geneigd om hun klacht officieel en formeel te uiten sinds de zaak tegen Dovy Keukens enkele maanden geleden. Unia stapte met succes naar de rechter tegen het bedrijf, nadat de keukenproducent een 59-jarige sollicitant "met een perfect profiel" toch had afgewezen wegens zijn leeftijd. De arbeidsrechtbank heeft Dovy daarvoor veroordeeld tot een schadevergoeding van 25.000 euro.

"Moedeloosheid én armoede"

Unia noemt dit soort discriminatie een groot maatschappelijk probleem. "Werkzoekenden die ons contacteren zijn mensen die echt willen werken, maar toch botsen op afwijzing. Dat leidt tot een zekere moedeloosheid", aldus Els Keytsman, directeur van Unia. "We maken ons ook zorgen over de grofheid waarmee oudere sollicitanten geconfronteerd worden. Uitspraken als "met jou kunnen we niets aanvangen"; zoiets hakt toch in op iemands zelfbeeld."

"Daarnaast dreigt voor deze groep de armoede. Uiteindelijk moeten ze nog 10 tot 15 jaar aan de slag voor ze van hun pensioen kunnen genieten. Als hun wedde door hun werkloosheid vervalt in een vervangingsinkomen, dan heeft dat serieuze gevolgen voor de berekening van hun latere pensioen."

Unia vreest dat het aantal klachten nog verder zal oplopen en start daarom een bewustmakingscampagne, omdat veel werkgevers onvoldoende op de hoogte zijn van de wetgeving rond leeftijdsdiscriminatie. "Als iedereen langer moet werken, is het onverantwoord dat mensen op een leeftijdsmuur botsen", merkt Keytsman nog op. "We vragen dat de overheid hier serieus over nadenkt, in plaats van een grote groep met veel talenten zomaar aan de kant te schuiven."

Meest gelezen