"Tegen 2050 kan alle Belgische stroom groen zijn"

Tegen 2050 zou alle opgewekte stroom in ons land hernieuwbaar kunnen zijn. Dat blijkt uit een studie van het Nederlandse onderzoeksbureau CE DELFT in opdracht van enkele milieuorganisaties. Bovendien zou de helft van alle nodige stroom door burgers zelf opgewekt kunnen worden, individueel of via groepsprojecten.

Volgens het onderzoek zou 47% van de stroom in ons land geproduceerd kunnen worden door burgers, collectief of individueel. Heel wat Belgen hebben al zonnepanelen laten installeren die tot die energieproductie kunnen bijdragen. In totaal zouden 2 op 3 Belgen zelf groene stroom moeten gaan opwekken. Dat kan voor 35% via wind- en zonne-installaties op gebouwen, zowel van bedrijven als van particuliere woningen. Momenteel gaat er nog 20 miljard euro per jaar naar het importeren van buitenlandse energie.

Daarnaast zouden particulieren samen in groep energieprojecten kunnen opzetten. Die zogenoemde coöperaties rond wind, zon, water of biomassa bestaan nu al, maar er zit nog veel rek op. In Europa zijn er in totaal 650.000 burgers actief in een burgercoöperatie, waarvan de meeste in Duitsland.

"Burger vertrouwen geven"

"We vinden dat het vooral aan de overheid is om burgers te ondersteunen om zelf hernieuwbare energie te gaan opwekken, hetzij individueel met bijvoorbeeld zonnepanelen op hun eigen dak, hetzij in collectief verband via een burgercoöperatie", aldus Daan Creupelandt van de Europese Federatie van Hernieuwbare Energiecoöperaties.

”Momenteel zijn er 100.000 Belgen al bij een coöperatie betrokken. Volgens de studie zit daar nog veel potentieel in en zou tegen 2050 twee derden van de Belgen in zijn eigen stroom kunnen voorzien. Maar dan moet de overheid eerst enkele administratieve barrières wegwerken, zodat er kan geïnvesteerd worden in de juiste technologische infrastructuur. Daarna moeten de kerncentrales gesloten worden, waardoor mensen die investeren in hernieuwbare energie meer vertrouwen krijgen."

Meest gelezen