"Vroeger zou Tommelein tot ontslag zijn gedwongen"

De Leuvense burgemeester Louis Tobback (SP.A) heeft tijdens een persontmoeting hard uitgehaald naar het nieuwe standpunt dat Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) sinds enkele dagen verkondigt over Eandis. "Als je op zo'n korte tijd moet toegeven dat je een dossier van 830 miljoen euro niet goed hebt ingeschat dan moet je daaruit de consequenties trekken dat je onbekwaam bent in dit dossier", aldus Tobback.

Tommelein keurde eind vorige maand in de gemeenteraad van Oostende nog de overeenkomst goed die Eandis sloot met het Chinese staatsbedrijf State Grid om voor 830 miljoen euro een participatie van 14 procent te kopen. Nu heeft hij kritiek op de deal. Als alternatief voor de Chinese participatie pleit de minister ervoor dat Eandis vers kapitaal zou zoeken via een beursgang of obligatielening die de Vlaming de kans biedt om te participeren.

"Onder de regeringsleiders die ik heb gekend zou een minister die moest toegeven dat hij zich vergiste in een dossier van 830 miljoen euro vriendelijk verzocht worden om zijn papieren in te leveren. Het was ook gebruikelijk dat hij zelf zijn ontslag zou indienen. Dat is vandaag de dag kennelijk oubollig."

"In het verleden was het alleszins makkelijker dat je erop kon rekenen dat een minister minstens gedurende een maand bij zijn overtuiging bleef. In een normale democratie zou dit overigens een zwaar incident zijn in de Vlaamse regering", aldus Tobback.

Voor de duidelijkheid: Tobback maakt deel uit van het strategisch kerncomité van Eandis, en heeft samen met onder andere de Antwerpse schepen Koen Kennis de deal onderhandeld. Hij krijgt daarvoor overigens géén steun van zijn eigen partijvoorzitter, John Crombez, die Tobbacks rol als "vervelend" omschrijft.

 

Beursgang

Wat de gevraagde beursgang betreft stelt Tobback "dat de Vlaamse regering dit had moeten toelaten en opleggen', terwijl men deze mogelijkheid bij decreet formeel heeft uitgesloten.

De overeenkomst met State Grid is volgens Tobback volledig statutair gesloten en overeenkomstig de verschillende regelgevingen. Hij vermoedt dat achter de protestbeweging tegen de overeenkomst een aantal grote Vlaamse beleggers zitten. Momenteel hebben overigens al 150 Vlaamse gemeenten de overeenkomst goedgekeurd.

Meest gelezen