Antwerpse rector wil "maatschappijvakken" in bacheloropleiding

Herman Van Goethem, vanaf 1 oktober de nieuwe rector van de Universiteit Antwerpen, wil de bacheloropleidingen aanvullen met "maatschappelijk vormende keuzevakken". Dat schrijft De Morgen. Die maatschappelijke vakken zouden ingevuld kunnen worden met thema's als duurzaamheid en milieu, culturele diversiteit en moderne media.

"Studenten moeten aan een universiteit niet alleen leren pleiten of opereren, ze moeten ook de wereld waarin ze dat zullen doen, leren kennen", vindt hij. Concreet denkt Van Goethem aan een korf waaruit alle studenten tijdens hun bacheloropleiding twee maatschappijvakken, van telkens drie studiepunten kiezen.

De nieuwe rector gaat eerst met de Onderwijsraad aan tafel om te bekijken of een werkgroep kan worden opgericht, die dan kan bekijken welke nieuwe cursussen er moeten komen en welke bestaande vakken worden vervangen. In het beste geval worden de maatschappijvakken effectief over twee jaar ingevoerd.

Meest gelezen