Belg niet langer de taalprimus van de Europese klas

De taalvakken in ons basisonderwijs stellen in vergelijking met de andere Europese landen ferm teleur. Dat blijkt uit een studie van Eurostat. Daar bengelt België nagenoeg helemaal achteraan, enkel Portugal doet het in zijn taalonderwijs in de lagere school nog slechter, zo meldt Het Nieuwsblad.
AMELIE-BENOIST / BSIP

Het cliché wil dat Belgen vlot meerdere talen uit hun mouw schudden. Nederlands, Frans en Engels zijn meestal basiskennis, naast noties van pakweg Duits of Spaans. Dat meertalige imago wordt door nieuwe cijfers van Eurostat nu een beetje onderuit gehaald.

In het kader van de European day of Languages onderzocht de EU het vreemdetalenonderijs in 29 landen. Belgische lagere scholen zijn allesbehalve de primus van de klas. Amper 37 procent van de Belgische leerlingen in het lager onderwijs krijgt één of meerdere vreemde talen aangeleerd. Dat ligt opvallend veel onder het Europese gemiddelde van 83,7 procent. Enkel Portugal doet het met 36,2% procent nog slechter.

Drempelvrees

Sinds 2004 is Frans in een verplicht leervak voor het vijfde en zesde leerjaar in Vlaamse scholen. In de jaren daarvoor wordt slechts een kleine minderheid van de leerlingen in een schoolvak geconfronteerd met een andere taal. Ter vergelijking: in Noorwegen beginnen kleuters van 6 jaar al met lessen in andere talen. Dit verklaart de slechte score voor ons land en de mooie resultaten van de Scandinavische landen.

"Er is nog steeds een enorme focus op het Nederlands", bevestigt Piet Van Avermaert, hoofddocent taalkunde aan de UGent in Het Nieuwsblad. "We hebben drempelvrees voor vreemde talen, omdat we denken dat ons Nederlands eerst helemaal goed moet zitten. Daarnaast blijven we in onze methodiek eerder voorzichtig: klassieke lestechnieken primeren nog steeds op immersieonderwijs, waar andere Europese landen meer mee experimenteren."

De cijfers

Land Totaal

1 taal (vaak Engels)

2 of meerdere talen
EU-gemiddelde 83,7% 79,2% 4,6%
België 37% 37% 0,1%
Nederland Geen cijfer 62,1% Geen cijfer
Frankrijk 99% 97,2% 1,7%
Duitsland 66,4% 65,2% 1,2%
DE BESTE      
Noorwegen 100% 100% /
Macedonië 100% 99,3% 0,7%
Liechtenstein 100% 100% 0%
Malta 100% 96,7% 3,3%
Cyprus 100% 91,9% 8,1%
DE SLECHTSTE
     
Portugal 36,2% 35,8% 0,4%

Meest gelezen