Bourgeois: "Geen trucs gebruikt voor begroting"

Er zijn geen trucs toegepast om de Vlaamse begroting voor volgend jaar op orde te stellen. Dat zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). De begroting is dan wel in evenwicht, maar daarvoor heeft de regering wel 300 miljoen aan investeringen in ziekenhuizen buiten de begroting gehouden. "Louter een boekhoudkundige ingreep", klinkt het.

De Vlaamse begroting is in evenwicht en er is ruimte om investeringen te doen. Daarvoor moest de ploeg van Bourgeois wel 560 miljoen euro vinden.

Dat is gelukt door onder meer het budget voor de Oosterweelverbinding niet mee te rekenen. Ook de investeringen in ziekenhuisinfrastructuur buiten de begroting te houden. Volgens de regering mag dat omdat het gaat om investeringen die niet in 2017 zullen gebeuren. Geen truc, maar een boekhoudkundige ingreep, zegt minister-president Bourgeois.

"Er zijn geen trucs toegepast. Wij hebben een heel sterke beleidszin waarbij we gezegd hebben: we gaan voor een begroting in evenwicht, we willen bijkomende investeringen doen. Het is dus echt een grote sprong die we willen maken", aldus Bourgeois. "We kijken vooruit naar 2019, dat een moeilijk begrotingsjaar is. We gaan ervoor zorgen dat we structurele maatregelen hebben om dan in evenwicht te zijn, maar we passen geen trucs toe."

Om 14 uur geeft Geert Bourgeois zijn Septemberverklaring in het Vlaams Parlement. Daarna wordt ook de begroting voorgesteld.

Meest gelezen