Brief aan ministers pleit voor "grote terughoudendheid" bij Eandisdeal

In een brief van een "officiële instantie" aan verschillende ministers wordt gewaarschuwd voor de mogelijke risico's van een verkoop van Eandis-aandelen aan het Chinese staatsbedrijf State Grid. In de brief wordt gewaarschuwd voor de banden tussen State Grid en de Chinese overheid, de Communistische Partij en het Chinese leger. De afzender, die anoniem wenst te blijven, dringt daarom aan op "grote terughoudendheid" in de Eandisdeal.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) liet eerder weten dat hij vanavond de gemeenteraad van Oostende zou voorzitten maar dat hij niet zou deelnemen aan het debat over Eandis. "Hij beschikt namelijk over gevoelige nieuwe informatie waarvan hij de oorsprong niet kan of mag meedelen", zo luidde het in een cryptische boodschap van het kabinet-Tommelein.

Nu blijkt dat het om een brief ging die verstuurd is naar verschillende ministers, waarvan Tommelein enkel wil zeggen dat ze verstuurd is door "een officiële instantie" maar volgens De Tijd van de Staatsveiligheid komt. 

In de brief wordt gewaarschuwd voor de achtergrond van State Grid. State Grid moet als staatsbedrijf verantwoording afleggen aan de Staatsraad. "De facto worden de grote beleidslijnen van dergelijke bedrijven uitgezet door de Chinese staat en dus door de Chinese Communistische Partij", zo luidt de brief.

Volgens de brief is State Grid eerder deze zomer ook al "in opspraak gekomen na de afwijzing van een investering door Australië". "De Australische overheid blokkeerde een op handen zijnde deal in het belang van de nationale veiligheid", luidt het.

Verder zou State Grid volgens de brief banden hebben met de Chinese inlichtingendiensten en is een dochteronderneming (met name China Electric Power Institute) "nauw verbonden met het Chinese leger".

"Behalve een risico op inmenging vanwege de Chinese overheid houdt deze overname dus ook een risico in dat technologie van Eandis bij het Chinese leger terecht zou komen", staat er. Omdat het elektriciteitsnetwerk een strategische sector is, wordt in de brief gepleit voor "grote terughoudendheid" voor de investering van State Grid.

Eandis reageert morgen

Eandis zelf liet vanavond weten dat het de brief laat onderzoeken. "Dit is ook voor mij volslagen nieuw", reageert Eandis-voorzitter Piet Buyse (CD&V). Nog volgens Buyse zal Eandis morgen reageren.

Tommelein: "Verschillende collega's hebben brief gekregen"

Meest gelezen