De doordachte kledingkeuze van Kate in Canada

Kate en William zijn op officieel bezoek in Canada en de Canadezen zullen het geweten hebben. Het Britse prinselijke koppel doet er alles aan om de harten te winnen en dat lukt alvast dankzij de doordachte kledingkeuze van Kate, een broche die lijkt op een esdoornblad of een stijlvolle jurk in rood-wit. Ook prins George en prinses Charlotte vormen een extra troef om de koninklijke populariteit aan te zwengelen. En dat is nodig in een verdeeld land als Canada.

Kate verscheen gisteren in een koningsblauw ensemble. Wie oog heeft voor detail, merkte daarbij rechtsboven de broche op. Die broche had veel weg van een esdoornblad, het blad dat ook prijkt op de Canadese vlag.

De tweede outfit die ze droeg, was een creatie -ter waarde van 4.600 euro volgens de Daily Mail- van het Britse modehuis Alexander McQueen: een witte, korte jurk met rode bloemetjesmotieven en bijhorende naaldhakken. Wit en rood zijn niet toevallig de nationale kleuren van Canada.

Op sociale media zijn de reacties op de kledingkeuze van Kate alvast lovend. Er wordt al uitgekeken naar wat ze de komende dagen zal dragen. De hertogin van Cambridge durft makkelijk tussen stijlvol (duur) en casual basic (goedkoop) af te wisselen. De kleren die ze draagt zijn binnen de kortste keren uitverkocht. Voor de rood-witte jurk zal het echter wachten zijn, want die creatie is er eentje uit de lente-/zomercollectie van 2017. 

Toch is het opvallend hoe Kate moeite doet om de Canadezen voor zich te winnen met subtiele hints. Ook de kinderen spelen daar een grote rol in. Voor de 16 maanden oude prinses Charlotte is het haar eerste overzeese trip, George (3) vergezelde zijn ouders eerder al vergezellen, tijdens hun reis naar Australië en Nieuw-Zeeland.

Zo wist George meteen al met alle aandacht te lopen toen hij een high five van de Canadese premier Justin Trudeau weigerde. Kinderlijke onschuld die op de lachspieren van vader William en de massaal verzamelde pers werkte.

Kate en William hebben zelf al verschillende keren verwezen naar George en Charlotte. Op bezoek bij een centrum dat verslaafde moeders helpt, kregen ze elk een teddybeer uit handen van de 5-jarige Hailey. William verklapte haar dat George "grote fan is van speelgoed". Kate liet dan weer vallen dat zowel George als Charlotte nooit op een weegschaal willen stilliggen.

"Royal parasites!"

Naast de lofzang voor Kate en William is er ook forse kritiek: in het Franssprekende Québec kwamen een 300-tal mensen betogen tegen het Britse bezoek met slogans als "No kings" en "Royal parasites! Go home!". Een guillotine moest het protest kracht bijzetten. Dat ging vooral uit van de Quebec Resistance-groepering die ijvert voor een onafhankelijk Québec.

Een recente peiling in Canada maakt ook duidelijk dat zeker niet elke Canadees royaltyliefhebber is. In Québec wil amper 42% dat de Queen staatshoofd blijft, in het Engelstalige gedeelte is dat 64%.

Meest gelezen