Eandis-deal goedgekeurd in Antwerpen, Turtelboom stemt tegen

De Antwerpse gemeenteraad heeft de deal goedgekeurd die na een fusie van de distributienetbeheerders onder de koepel van Eandis de intrede van het Chinese overheidsgecontroleerde nutsbedrijf State Grid toelaat. Voormalig Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) stemde tegen, de stemmen van de N-VA- en CD&V-raadsleden volstonden echter voor een goedkeuring. De brief aan verschillende ministers die maandag opdook en waarin opgeroepen wordt tot "grote terughoudendheid" rond State Grid, werd door schepen van Financiën Koen Kennis (N-VA) doorverwezen naar de federale overheid.
Jonas Roosens
Archieffoto

Ook in Antwerpen was de verdeeldheid rond de nakende Eandis-deal de voorbije weken groot. De lokale SP.A-afdeling trok vrijdag nog aan de alarmbel door onder meer te stellen dat een gemiddeld Antwerps gezin dat met aardgas verwarmt 104 euro extra op zijn energiefactuur zou te zien krijgen na de noodzakelijke fusie van distributienetbeheerders, aangezien de erg lage distributienettarieven die nu in Antwerpen gelden zouden moeten opgaan in één globaal tarief.

Het stadsbestuur verweet de oppositie bij monde van schepen Kennis dat ze onnodig angst zaaiden. Kennis herhaalde maandag dat hij de opschortende voorwaarde voor de fusie, namelijk dat er regionale tariefverschillen moeten blijven, "niet zal lossen". "Al bij al is dit een goede deal op financieel vlak en de Chinezen zullen maar 5,8 procent van de stemmen in de raden van bestuur krijgen", zei hij nog.

Kritische bedenkingen

SP.A-gemeenteraadslid Toon Wassenberg toonde zich vanavond allerminst gerustgesteld en uitte de vrees dat de lagere Antwerpse tarieven slechts tijdelijk behouden zullen blijven. Ook Groen, PVDA en Vlaams Belang uitten forse kritiek op de deal, onder meer omdat State Grid te veel macht en informatie zou verkrijgen.

Voormalig minister van Energie Turtelboom kon zich dan weer niet vinden in het vermeende gegarandeerd rendement van vier procent voor State Grid. N-VA stemde wel voor en coalitiepartner CD&V toonde zich solidair zonder de deal uitgebreid te verdedigen.

Groen-gemeenteraadslid Wouter Van Besien wilde het debat en de stemming nog laten uitstellen vanwege de vandaag opgedoken brief aan verschillende ministers die waarschuwt voor de banden tussen State Grid en de Chinese overheid, de Communistische Partij en het Chinese leger. De Wever wilde daar echter niet van weten en schepen Kennis stelde op zijn beurt dat de federale overheid zich daarover moet buigen en niet de Antwerpse gemeenteraad.

Oudenaarde keurt goed, Brakel stelt uit

Behalve in Antwerpen werd de Eandis-deal vanavond ook goedgekeurd in Oudenaarde, waar een coalitie van Open VLD en CD&V aan de macht is. Groen-raadslid en Vlaams volksvertegenwoordiger Elisabeth Meuleman hekelde de beslissing op Twitter.

Brakel, waar Open VLD samen met SP.A een coalitie vormt, heeft zijn mandataris de opdracht gegeven om op de algemene vergadering aanstaande maandag formeel uitstel te vragen van het agendapunt rond de instap van Chinezen in Eandis. Dat meldt federaal minister Alexander De Croo, die gemeenteraadslid is in de Oost-Vlaamse stad. De gemeenteraad van Brakel is tegen de instap van de Chinezen gekant, aldus nog De Croo.

Meest gelezen