Hervormingsplannen De Backer met sociale inspectie stuiten op protest

De hervormingsplannen voor de Sociale Inspectie van staatssecretaris voor Fraudebestrijding Philippe De Backer (Open VLD) stuiten op protest bij het personeel. Ook SP.A-voorzitter John Crombez heeft zo zijn bedenkingen.

De Backer wil de verschillende inspectiediensten efficiënter laten werken, maar de werknemers vrezen voor hun onafhankelijkheid. "We vinden het absoluut geen goed idee om als dienst op te gaan in een dienst die paritair door werkgevers en werknemers beheerd wordt", zegt Peter van Hauwermeiren, directeur van de Sociale Inspectie Oost-Vlaanderen. "Wij controleren ondernemingen en we willen eigenlijk niet werken als fraudebestrijdende dienst in een dienst die wordt beheerd door werkgevers en werknemers.

De Backer vindt de vrees onterecht. "Er zijn vandaag acht verschillende inspectiediensten. In mijn plannen hervormen en versterken we ook de dienst die boven de inspectiediensten staat en daarmee denk ik dat we onafhankelijkheid van alle organen kunnen garanderen en ook de slagheid op het terrein kunnen vergroten. Want we zorgen er natuurlijk voor dat de efficiëntie van die diensten en de slagkracht op het terrein vergroot in de strijd tegen sociale fraude en sociale dumping." Hij heeft vanmorgen overleg gepleegd met een personeelsdelegatie.

"De sociale inspectie is één van de meest performante en gespecialiseerde inspectiediensten tegen de sociale fraude, onder andere voor wat betreft de bijdragefraude en schijnzelfstandigheid", reageert SP.A-voorzitter John Crombez in De Standaard. "Deze ontmantelen, houdt in dat de jarenlange expertise én het zorgvuldig internationaal opgebouwde netwerk om sociale dumping te bestrijden, uitgekleed worden." In de regering-Di Rupo was Crombez zelf staatssecretaris voor Fraudebestrijding.

Meest gelezen