Hollande bezoekt Calais en herhaalt belofte tot ontruiming "jungle"

De Franse president François Hollande heeft tijdens een bezoek aan Calais herhaald dat de Franse overheid het vluchtelingenkamp nabij de stad "volledig en definitief zal ontruimen". Hollande wees in zijn speech ook met een beschuldigende vinger naar Groot-Brittannië.
AFP or licensors

Het vluchtelingenkamp in Calais is al jarenlang een doorn in het oog van de Franse overheid. Duizenden vluchtelingen verblijven er, in de hoop de illegale overtocht naar Groot-Brittannië te kunnen maken. Daar hopen ze makkelijker werk te vinden. In maart werd het kamp al eens deels ontruimd, maar sindsdien groeide het aantal vluchtelingen weer gestaag. Ze leven er in erbarmelijke omstandigheden en sinds begin dit jaar alleen al zijn er 12 van hen om het leven gekomen.

Vandaag was de Franse president François Hollande op bezoek in Calais (maar niet in het kamp zelf). Hij sprak er de pers toe en herhaalde de belofte van de regering van begin deze maand. "De regering zal tot het einde gaan", klonk het. "We zullen het (kamp) helemaal en definitief ontmantelen." Een precieze datum gaf de Franse president nog niet, maar dat zou in ieder geval voor de winter zijn. De vluchtelingen zouden dan worden verdeeld over verschillende vluchtelingenkampen in heel Frankrijk.

Hollande wees wel op de verplichtingen van Groot-Brittannië, waar de vluchtelingen naartoe willen. "De Britse autoriteiten moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Het is niet omdat de Britten een soevereine beslissing hebben genomen (de brexit), dat ze kunnen verzaken aan hun plichten ten opzichte van Frankrijk."

Het bezoek van Hollande aan Calais is niet toevallig gekozen. Immigratie is een steeds belangrijker thema geworden in de Franse kiesstrijd. In april en mei 2017 moeten de Fransen een nieuwe president kiezen.

Meest gelezen