Huts over Bahamas Leaks: "Hebben overal de wet nageleefd"

Fernand Huts, de topman van de logistieke groep Katoen Natie, heeft voor het eerst gereageerd op de onthullingen in Bahamas Leaks. Aan Het Laatste Nieuws en De Standaard vertelt Huts nu dat hij niks onwettigs heeft gedaan.

Vorige week kregen de Panama Papers een opvolger. De Bahamas Leaks, dat in ons land aan het licht werd gebracht door De Tijd, Le Soir en Knack, bracht nieuwe, internationale belastingconstructies in de eilandengroep in de Atlantische Oceaan in het openbaar. Die constructies zijn zeker niet altijd illegaal, maar ze worden wel gebruikt om miljarden aan belastingen te ontwijken.

In de Bahamas Leaks valt ook de naam Fernand Huts. De topman van Katoen Natie was jarenlang bestuurder van een holding op de Bahama's, samen met zijn zoon. De aanwezigheid op de Bahama's is niet toevallig. Op de eilandengroep betalen bedrijven nauwelijks belastingen.

Huts relativeert de heisa: "We hebben niets onwettigs gedaan. We zijn actief in Zonamerica, een Uruguayaanse industriezone, gecreëerd onder een holding op de Bahama's. Daar ben ik 15 jaar bestuurder van geweest. Ik heb nooit rechtstreeks of onrechtstreeks enige vergoeding ontvangen."

Dat zijn naam wordt genoemd in verband met belastingontwijking of belastingontduiking, wuift Huts weg in een reactie aan de Gazet van Antwerpen. “Wij doen zaken over de hele wereld en daarbij houden we ons altijd aan de plaatselijke regels en voorschriften.”

De onthullingen van afgelopen weekend doet Huts ten slotte af als oud nieuws. “Dat wij zaken doen in Monte­video is al lang geen nieuws meer”, merkt hij op. “De voorbije jaren zijn er tientallen politici en journalisten komen kijken naar wat wij in Uruguay doen.”

Meest gelezen