Maak kennis met Kate (26), de jongste vrouwelijke captain

Kate McWilliams is geslaagd voor haar examen als gezagvoerder in de luchtvaartsector. Niets speciaals zal u zeggen, maar Kate is slechts 26 en daarmee de jongste vrouwelijke captain. Ze is een van de piloten van maatschappij easyJet en vliegt vanop London Gatwick.

Haar liefde voor de luchtvaart begon al op jonge leeftijd, toen ze vier was en door haar peetvader werd meegenomen naar een vliegshow. Ze was amper 13 toen ze lid werd van de luchtkadetten. Kate was van plan om bij de RAF (Royal Air Force) aan de slag te gaan, maar er waren op dat ogenblik geen vacatures beschikbaar.

Op haar 19e verjaardag begon ze haar carrière in de commerciële luchtvaart. Na haar vliegopleiding trad ze in mei 2011 in dienst bij easyJet als first officer waar ze op 25 april haar cursus tot gezagvoerder aanvatte. Nu ze ook daarin geslaagd is, is ze de jongste vrouwelijke captain.

Vorige week vloog Kate trouwens aan de zijde van de jongste Britse piloot, de 19-jarige Luke Elsworth, van Gatwick naar Malta. Een piepjonge bemanning dus. Wie kans wil maken om met Kate mee te vliegen, zal met een Airbus A319 of A320 van easyJet moeten vliegen op een honderdtal bestemmingen, zoals Reykjavik, Tel Aviv of Marrakesh.

In de commerciële luchtvaart werken er slechts 5% vrouwen. Vorig jaar kondigde easyJet aan, dat ze met Carolyn McCall (55) ook een vrouw aan de top hebben. Het bedrijf wil het aandeel vrouwelijke nieuwkomers de komende twee jaar verdubbelen tot 12%.

Intussen is het aantal vrouwelijke piloten flink uitgebreid. In ons land zijn ook heel wat vrouwelijke piloten aan de slag bij luchtvaartmaatschappijen als Brussels Airlines, Jetairfly en Thomas Cook Airlines. Ook het aandeel captains is de jongste jaren flink toegenomen.

Meest gelezen