Meer studenten? Meer geld voor hogescholen en universiteiten

De hogescholen en universiteiten krijgen volgend jaar opnieuw extra geld als ze meer studenten ontvangen. De voorbije twee jaar was dat zogenoemde kliksysteem stilgelegd. Tijdens de begrotingsbesprekingen heeft de Vlaamse regering echter beslist om dat terug in te voeren.
Jasper Jacobs

De hogescholen trokken vorige week, bij de start van het nieuwe jaar, opnieuw aan de alarmbel: ze hebben meer studenten maar de enveloppe met geld steeg de voorbije 2 jaren niet mee. 

Dat wordt nu opnieuw rechtgetrokken, zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). "Voor het hoger onderwijs is het van groot belang dat gestegen studentenaantallen zich ook vertalen in extra budgetten voor hogescholen en universiteiten. Die beslissing hebben we nu genomen: vanaf 2017 worden  hogescholen en universiteiten opnieuw extra vergoed voor de gestegen studentenaantallen." Alles samen krijgen ze er bijna 40 miljoen euro bij.

En er is nog goed nieuws voor het hoger onderwijs: zo maakt Vlaams minister voor Werk, Economie en Innovatie Philippe Muyters (N-VA) bijna 200 miljoen euro vrij voor wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast krijgt ook het hoger beroepsonderwijs extra steun. Via de omvorming van de kinderbijslag is er 8 miljoen euro voor studiebeurzen voor studenten die hiervoor kiezen. Tot nu toe bestonden er geen studiebeurzen voor studenten in het hoger beroepsonderwijs.

De Vlaamse regering investeert ook nog 100 miljoen euro extra voor nieuwe scholenbouwprojecten in samenwerking met de privésector. Vorige week was daar al 200 miljoen euro voor opzijgezet.

Zijn er dan helemaal geen besparingen in het onderwijs? Het was een moeilijke beslissing, zegt minister Crevits, maar uiteindelijk is er beslist om de besparingen op de werkingsmiddelen in het basis en het secundair onderwijs -geld dat scholen gebruiken voor verwarming of om schoolmateriaal te kopen- net zoals de voorbije twee jaar te laten doorlopen.

Meest gelezen