Rente op bedrijfskredieten nooit zo laag

Ondernemingen die in juli bij de bank aanklopten voor een lening, moesten een rente betalen van gemiddeld slechts 1,67 procent. "Dat is een nieuw historisch laagtepunt", meldt Febelfin, de federatie van de financiële sector, op basis van haar driemaandelijkse kredietbarometer.

De gemiddelde rente op de nieuwe bedrijfskredieten dook eind vorig jaar onder de 2 procent en ging sindsdien alleen nog verder omlaag. In juli werd een nieuw dieptepunt bereikt van 1,67 procent.

Goed nieuws voor de ondernemingen dus, die ook in het tweede kwartaal van dit jaar meer kredieten aanvroegen en kregen. Het uitstaande bedrag aan ondernemingskredieten steeg in april en mei tot een nieuwe recordhoogte van net geen 139 miljard euro, 3,8 procent meer dan een jaar eerder. In juni daalde het uitstaande bedrag met 2 miljard, omwille van "het vervallen van kortetermijnleningen in juni 2016 die in april en mei werden toegekend", aldus Febelfin.

De mate waarin banken de aanvraagdossiers van ondernemingen weigeren (of de weigeringsgraad), lag in het tweede kwartaal "op het op een na laagste niveau in vergelijking met alle kwartalen over alle jaren", voegt Febelfin nog toe. Dat is volgens haar te danken aan een combinatie van goed onderbouwde dossiers bij de ondernemingen en soepelere kredietvoorwaarden bij de banken. Ook de ondernemingen zelf geven aan minder kredietbelemmeringen te ervaren.

Meest gelezen