Rik Torfs: "Mensenrechten ook bij ons bedreigd"

In zijn toespraak bij de opening van het nieuwe academiejaar aan de KU Leuven heeft rector Rik Torfs uitgehaald naar de voorstellen van de afgelopen maanden die tornen aan de mensenrechten, zoals de herinvoering van de doodstraf, beperking van de vrije meningsuiting en afschaffing van godsdienstvrijheid. "In een tijd waarin velen vrezen dat onze waarden worden bedreigd, kunnen we ze niet beschermen door ze zelf uit te hollen", aldus Torfs.

De openingstoespraak stond in het teken van het feit dat het boek 'Utopia' van Thomas More 500 jaar geleden in Leuven gedrukt werd, een historisch feit dat de komende maanden in de universiteitsstad herdacht wordt.

De ware utopie is volgens Torfs "niet een volmaakte wereld, want die is gruwelijk, hard en vaak zonder genade". Daartegenover zet hij een wereld waar plaats is voor mensenrechten, "want die worden vandaag -ook bij ons- bedreigd", "voor recht op herstel voor mensen die fouten maken en misschien ook een wereld waarin mensen zich vrij genoeg voelen om een beschaafd gesprek te voeren", zei Torfs tegen VRT Nieuws.

Langzame afbrokkeling

Naast kans geven op herstel en het bieden van geestelijke ruimte aan ieder mens, zijn volgens de rector de mensenrechten een 'conditio sine qua non' om tot een vrije en creatieve samenleving te komen en ons te beschutten tegen de macht van de meerderheid.

Torfs waarschuwde er hierbij voor "dat er ook in dit land mensen zijn, die als ze bang zijn, niet immuun blijken voor een langzame afbrokkeling van mensenrechten waarvan we tot voor kort dachten dat ze in steen gebeiteld waren". Hij verwees hierbij naar het pleidooi deze zomer om bijvoorbeeld nieuwe restricties op te leggen aan de vrije meningsuiting voor mensen die terrorisme verheerlijken.

Godsdienstvrijheid

Torfs uitte te slotte ook kritiek op het pleidooi om de godsdienstvrijheid uit de grondwet te halen, want een combinatie van vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vereniging zou volstaan.

"Het valt op dat de vrijheid van godsdienst vooral in vraag gesteld wordt door mensen die zelf antitheïsten zijn. Zoals een vos die beweert zich om de rechten van de kippen te bekommeren en alvast begint met de omheining rond het hok weg te nemen om hen beter te beschermen."

Stoet in toga

De opening van het academiejaar begin vanochtend traditioneel met de stoet der togati door Leuven. De stoet ging traditioneel van de universiteitshallen naar de St. Pieterskerk. Daar volgde een misviering met de toespraak van rector Rik Torfs. De volledige toespraak is te bekijken op YouTube.

 

Meest gelezen