Vandalen gooien kunstwerk van ruim een ton in de Demer in Diest

In Diest hebben vandalen afgelopen weekend het werk "De Aak" van de lokale kunstenaar Edwin Degelin in de Demer geduwd. Het werk, dat aan de oever van de rivier stond, weegt nochtans ruim een ton. De technische dienst van de gemeente heeft "De Aak" intussen uit het water opgevist.

Degelin maakte voor zijn aak, een soort schip, gebruik van een ijzeren frame en de originele, eeuwenoude heipalen die aan de oevers van de Demer stonden. Die kwamen weer tevoorschijn tijdens de werken aan de oude Demerbedding. Het werk werd enkele weken geleden officieel ingehuldigd, toen de heropening van de Demer in de binnenstad gevierd werd.

Maar afgelopen weekend is "De Aak" dus in het water beland. Burgemeester Jan Laurys (CD&V) heeft het over een "idiote en respectloze daad". "Wellicht is dit het werk van een zatte bende", zei hij aan onze redactie. "Hoe weg van de wereld moet je zijn om zoiets te doen? Ik vraag mij bovendien af hoe ze het hebben gedaan, want dat is een heel zwaar stuk." De politie voert een onderzoek.

De technische dienst van de gemeente heeft "De Aak" vanmiddag uit de Demer gehesen. Vooraf zei de burgemeester dat hij ervan uitgaat dat het werk niet al te zwaar beschadigd is. "Het is de bedoeling om het terug te plaatsen", klonk het.

Meest gelezen