Vijf legendarische momenten tijdens presidentiële debatten in de VS

Vanavond kruisen Hillary Clinton en Donald Trump voor het eerst de verbale degens, in het eerste van drie presidentiële debatten (live te volgen op deredactie.be en Canvas). Binnen en buiten de VS wordt er met spanning uitgekeken naar die confrontatie. In het verleden leverden verschillende debatten al bijzonder memorabele momenten op, die de strijd om het Witte Huis soms effectief beslechtten.
Photoshot. All rights reserved.
Ford (rechts) ging in 1976 na een blunder de boot in tegen Carter (links)

De blunder

Als zittend president bega je tijdens een debat van presidentieel formaat beter geen feitelijke blunder. Nochtans overkwam het Gerald Ford, die het in 1976 opnam tegen pindaboer en ex-gouverneur van Georgia, Jimmy Carter. In volle Koude Oorlog beweerde Ford dat Oost-Europa helemaal niet onder de knoet lag van de Sovjet-Unie. De journalist in kwestie gelooft zijn oren niet en vraagt of hij de uitspraak wel goed begrepen heeft. Ford houdt voet bij stuk: "Oost-Europa is volledig vrij van Sovjetinvloed", klinkt het. Zijn woorden vallen in slechte aarde. Carter zal de verkiezingen dat jaar effectief winnen.

De oneliner

"Bent u nu beter af dan vier jaar geleden?": met die eenvoudige vraag haalde Republikeins uitdager Ronald Reagan het beleid van zittend president Carter in 1980 in een éénmalig debat volledig onderuit. Carter worstelde met een slabakkende economie, Reagan speelde daar handig op in door zich te profileren als hét alternatief. "Als u gaat stemmen, moet u zich die ene vraag stellen. Is het antwoord positief, dan is uw stem duidelijk. Wil u een andere koers voor ons land, dan heb ik ook een optie voor u."

De dooddoener

In de strijd om het Witte Huis in 1988 leverde het debat tussen de twee vicepresidentskandidaten een bijzonder memorabel moment op. De Democraat Lloyd Bentsen (running mate van Michael Dukakis) kruiste toen de degens met de Republikein Dan Quayle, de running mate van George Bush senior. Quayle stak de loftrompet over zijn eigen uitstraling, die hij vergeleek met het voorkomen van de overleden president Kennedy. Bentsen laat dat niet zomaar gebeuren, en haalt vernietigend uit met de woorden: "ik heb Kennedy gekend, en u bent géén Jack Kennedy". Wat volgt, is een pijnlijke stilte.

De pijnlijke stilte

Ook partijdebatten in aanloop naar de nominatie van een kandidaat voor een bepaalde partij leveren soms memorabele beelden op. In 2012 was gouverneur van Texas Rick Perry een tijdlang koploper bij de Republikeinen voor de nominatie. Eén debat maakte echter brandhout van zijn presidentiële droom. Perry, die ferm declameerde dat hij wou besparen door drie ministeries af te schaffen, blijkt niet in staat om die drie ministeries op te sommen. Ook een tweede en derde poging draaien nergens op uit. "Oops", klinkt het nog gegeneerd. Exit Perry. Uiteindelijk mocht Mitt Romney het opnemen tegen Obama.

De outfit

Het oog wil ook wat tijdens een politiek debat, zeker voorde minder aandachtige kijker. Gouden raad: dress to impress. Zorg dat je er verzorgd en gezond uitziet, én dat je je wat laat bijschminken.  Richard Nixon legde deze tip flagrant naast zich neer tijdens het allereerste televisiedebat tussen presidentskandidaten in 1960. De jonge, vitale Kennedy (toen 43) had zeker niet meer of betere argumenten om president te worden, maar zijn uitstraling charmeerde de Amerikaanse kiezer meteen. Tegenover hem stond een bleke, zwetende Nixon (toen 47) in een te groot pak, die vermoeid en eerder grimmig oogde. Kennedy zou de verkiezingen uiterst nipt winnen. Nixon werd 8 jaar later alsnog president.

Mis niets van het eerste debat tussen Clinton en Trump

Het eerste presidentiële debat is vannacht, vanaf 3 uur, live te volgen op Canvas en deredactie.be.

Meest gelezen