Vlaamse regering haalt 223 miljoen uit besparingen

De Vlaamse regering heeft uiteindelijk 223 miljoen euro weten te halen uit besparingen om de begroting in evenwicht te houden. De rest van het geld vond de ploeg van Bourgeois door investeringen anders te boeken. De regering kondigt daarnaast ook aan voor 613 miljoen nieuwe investeringen te doen.

De Vlaamse regering moest zo'n 560 miljoen zien te vinden om de begroting voor volgend jaar op orde te houden.

Een deel van dat bedrag komt dus door besparingen. "Deze legislatuur gaat het al om 2 miljard euro, waarvan 223 miljoen euro in 2017", aldus minister van Begroting Bart Tommelein (Open VLD). Besparen doet de regering vooral door werkingsmiddelen niet te indexeren en door de dubbele subsidies voor dakisolatie te schrappen. Ook de kinderbijslag wordt niet geïndexeerd.

De regering moet trouwens een stuk besparen omdat de inkomsten van de kilometerheffing voor vrachtwagens lager uitvallen dan gedacht. Voor 2017 werd gerekend op 500 miljoen euro, maar uit extrapolaties blijkt nu dat de heffing volgend jaar allicht maar 420 miljoen euro gaat opbrengen. De regering wilde 100 miljoen van de inkomsten van de heffing investeren in weginfrastructuur, en daar houdt de regering aan. En dus moet het geld bijgepast worden, door elders te besparen.

Boekhoudkundige ingrepen

De regering vond ook ruim 300 miljoen winst door de investeringen in ziekenhuisinfrastructuur op een andere manier te boeken. Er komt een systeem van forfaits waarbij ziekenhuizen middelen krijgen voor de instandhouding en het onderhoud van hun infrastructuur en eventueel wat extra voor nieuwe of vernieuwde infrastructuur. In tegenstelling tot het oude subsidiesysteem moeten de forfaits in het nieuwe financieringssysteem niet in één keer in de boeken worden opgenomen.

Daarnaast neemt de Vlaamse regering ook de bouwkosten voor de Oosterweelverbinding niet in rekening. Vlaanderen blijft proberen om daarvoor van Europa groen licht te krijgen.

"Geen trucs"

"Er zijn geen trucs toegepast. Wij hebben een heel sterke beleidszin waarbij we gezegd hebben: we gaan voor een begroting in evenwicht, we willen bijkomende investeringen doen. Het is dus echt een grote sprong die we willen maken", aldus Bourgeois. "We kijken vooruit naar 2019, dat een moeilijk begrotingsjaar is. We gaan ervoor zorgen dat we structurele maatregelen hebben om dan in evenwicht te zijn, maar we passen geen trucs toe."

Investeringen

De regering-Bourgeois had ook beloofd dat er vanaf 2017 opnieuw meer zou geïnvesteerd worden. In totaal wil de regering deze legislatuur 1,5 miljard euro extra investeren.

Voor 2017 gaat het om een bedrag van 613 miljoen euro. Het grootste deel daarvan gaat naar Onderzoek en Ontwikkeling (195 miljoen euro), Welzijn (132 miljoen euro). Ook in Mobiliteit en Openbare werken (90 miljoen) en scholen (50 miljoen) wordt extra geïnvesteerd.

Meest gelezen