Vlaanderen heeft met "grote spitskop" nieuwe sprinkhaansoort

Vlaanderen is een gloednieuwe sprinkhaansoort rijker, zo meldt Natuurpunt. In Diepenbeek is een exemplaar van de zuidelijke sprinkhaan "grote spitskop" aangetroffen. Het dier is felgroen en heeft bijzonder lange vleugels.

"De grote spitskop is een forse, slanke, lichtgroene sabelsprinkhaan met een typische spitse kop", legt Jorg Lambrechts van Natuurpunt uit. "De grote spitskop wordt tot 6 centimeter lang. De dieren hebben zeer lange vleugels en kunnen goed vliegen."

De grote spitskop is van oorsprong een Centraal- en Zuid-Europese sprinkhaansoort. Het insect is nog maar vier keer in Wallonië gezien, sinds 2009 op twee verschillende plaatsen in de Viroinvallei. Op 19 september zat er voor het eerst een exemplaar in Vlaanderen. Het diertje werd opgemerkt in een voortuin in Diepenbeek. Het bleek om een zingend mannetje van de soort te gaan.

"Het dier zat in een zone met ongemaaid gras. De meeste sprinkhanen - vooral de sabelsprinkhanen - hebben nood aan hogere, niet-gemaaide vegetaties en mijden kortgemaaide gazons. Grote spitskoppen zijn in hun natuurlijke leefgebieden in het zuiden vooral te vinden langs rivieroevers, in vochtige, hoge vegetaties."

Andere exoten

Het is niet de eerste keer dat een sprinkhaansoort vanuit het zuiden onze regio bereikt. "Sinds midden jaren '90 hebben de sikkelsprinkhaan en het zuidelijk spitskopje al grote delen van Vlaanderen gekoloniseerd. Ook de zuidelijke boomsprinkhaan en de kiezelsprinkhaan gedijen steeds beter in Vlaanderen. Deze soorten zijn hier definitief gevestigd, wat we nog niet kunnen zeggen van de grote spitskop, een soort waarvan tot nu toe enkel zwervers gevonden zijn. De lichtgroene sabelsprinkhaan en boomkrekel bevinden zich in een tussenstadium: in Vlaanderen zijn er slechts enkele gevestigde populaties in Limburg, telkens op zeer warme plaatsen, in dit geval de oude mijnterrils."

De voorbije twee decennia werd ons land overspoeld door zuiderse soorten. Door een wijzigend klimaat kunnen warmteminnende vlinders, libellen, vogels en planten zich almaar beter in België handhaven, merkt Natuurpunt op.

Meest gelezen