Wijngaard Rik Daems in abdijsite Keizersberg in Leuven

Vlaams parlementslid Rik Daems (Open VLD) gaat met zijn bedrijf Vinobelga een wijngaard aanleggen op de zuidflank van de abdijsite van de Keizersberg in Leuven. Hij heeft hierover een akkoord gesloten met de Benedictijnenabdij en de stad Leuven, die de site in 2007 voor 99 jaar in erfpacht nam. Dat heeft de Leuvense burgemeester Louis Tobback (SP.A) bekendgemaakt.

Met het initiatief van Daems wordt een historische traditie van wijnbouw op deze locatie in ere hersteld. De oudste gegevens over wijnbouw op deze plek gaan terug tot 1121 toen de toenmalige hertog Godfried op de zuidhelling van de burcht, die zich toen op de Keizersberg bevond, een wijngaard liet aanplanten. Diverse gravures van de abdijsite tonen een kleine wijngaard op dezelfde locatie als diegene die Daems opnieuw wil beplanten.

Vinobelga werd in 1972 door vader Jos Daems opgericht en is een van de pioniers van de hedendaagse wijnbouw in het Hageland.

De stad Leuven stelt Daems hiertoe voor een periode 30 jaar een lap grond van circa 7.000 vierkante meter ter beschikking op de plek waar zich momenteel een grasveld bevindt met enkele oude fruitbomen.

Naast de aanleg van een volwaardige wijngaard met het oog op de productie van een traditionele Leuvense wijn wil Leuven ook dat er op een perceel van 1.671 m² een educatieve en toeristische aanplanting gebeurt, een soort toonwijngaard waarin het publiek kan kennismaken met verschillende druifsoorten.

Meest gelezen