4 jaar oude Trumptweet gaat viraal en weerlegt leugen tijdens debat

Tijdens het allereerste televisiedebat tussen Donald Trump en Hillary Clinton bleef Trump staalhard ontkennen dat hij ooit had beweerd dat de klimaatverandering een hoax is die de Chinezen hebben gecreëerd. Een oude tweet van hem die het tegendeel bewijst, ging in één klap viraal.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Aan het begin van het debat met Trump doet de Democratische presidentskandidate Clinton haar jobplan uit de doeken. Ze wil onder meer jobs creëren door massaal te investeren in nieuwe energie en haalt uit naar Trump die volgens haar niet gelooft in de klimaatverandering en dat zelfs "een hoax bedacht door de Chinezen" noemde. Trump ontkent staalhard dat hij dat ooit heeft gezegd (video onder).

Net nadat Trump dat heeft ontkend, gaat de volgende tweet van november 2012 viraal: "Het hele concept van klimaatopwarming is gecreëerd door de Chinezen om de Amerikaanse industrie minder competitief te maken." Een andere massaal gedeelde tweet is eentje uit januari 2014 waarin hij zich afvroeg waarom de VS nog geld uitgeeft aan de "klilmaatopwarming-hoax", omdat het uitzonderlijk koud was die winter.

De tweets bewijzen zwart op wit dat Donald Trump dat wel degelijk gezegd heeft. Meer zelfs: het eerste twitterbericht is volgens Twitter het meest gedeelde bericht tijdens het debat. Wat later tijdens het debat haalt Trump overigens opnieuw de klimaatverandering aan , en minimaliseert dat opnieuw. "Niet klimaatverandering zoals u -en uw president- beweert, is het grootste probleem waar we nu mee geconfronteerd worden, maar wel kernwapens", zegt hij.

Meest gelezen