"We moeten opletten dat rust ook geen dwang wordt"

Psychiater Dirk De Wachter en filosoof Ignaas Devisch hebben in "Van Gils & Gasten" de zoektocht van Lieven Van Gils naar rust in een perspectief geplaatst. "We moeten opletten dat rust ook geen dwang of doel op zich wordt, dan wordt het escapisme", zegt Dirk De Wachter. "Het moet betekenisvol zijn, verbonden met de wereld."

De hele aflevering van "Van Gils & Gasten" ging over de zoektocht naar rust en stabiliteit in het leven, het evenwicht vinden tussen werk en privé, een thema dat erg actueel is. De meningen lopen echter uiteen over hoe die rust het best te bereiken valt. Sommigen vinden rust in yoga of mindfulness, anderen in een frisse duik in het zwembad.

"Als zoveel mensen dit zoeken, dan zegt dat iets over onze doorgedraaide wereld", zegt Dirk De Wachter. "De oplossing ligt niet alleen in zoekende mensen. Er moet ook ten gronde nagedacht worden over de wereld zelf. Het kan niet dat er allerlei technieken nodig zijn om het hoofd boven water te houden. Daarom vind ik mindfulness in bedrijven, om de productiviteit nog op te krikken, geen goed idee."

Voor De Wachter is het belangrijk dat stilte, bedachtzaamheid en rust verweven kunnen worden in het dagelijkse leven. "Vroeger hadden mensen ook gewoon een rustiger leven: ze gingen vissen of een wandelingetje maken." In onze huidige maatschappij is hij een enorme voorstander van koffiepauzes. "Al wordt dat gezien als weinig efficiënt, tijdverlies."

De Wachter ziet echter ook valkuilen. "Eén van de gevaren van die technieken is escapisme. Het is belangrijk om tegelijkertijd rustig, maar toch ook verbonden te zijn."

"Willen we die rust wel?"

Filosoof Ignaas Devisch werpt een ander licht op de zaak. Hij houdt een pleidooi voor een leven vol passie en volgens hem is niet iedereen per se op zoek naar rust.

"Het is een constant spanningsveld. Iedereen wil vanalles doen, er is heel veel keuze en het is allemaal zo razend interessant. Het moderne leven is enerzijds een opgave. Tegelijkertijd klagen we al eeuwen over een (te) drukke maatschappij en daarna hebben we wel steeds verder gedaan en eigenlijk een nog drukker leven geleid. Drukte is ook een luxe."

Wat De Wachter en Devisch ook opvalt, is dat de vrije tijd vaak nog drukker is dan de werktijd. Devisch maakt echter een onderscheid tussen onrust en rusteloosheid. "Onrust is een vervelend gevoel als gevolg van een te druk leven. Het "time is money"-idee. Dit is irritant, valt je leven daartoe te reduceren?" Daarnaast is er, volgens Devisch, rusteloosheid. "Waar wil je naartoe in je leven? Dat is een intrinsiek positieve kwestie. Dat is de drive om dingen te doen die je leven de moeite waard maken."

Volgens Devisch gaat de zoektocht naar rust dan ook enkel op voor een beperkt deel van de maatschappij. De Wachter volgt hem daarin en maakt tot slot nog een nuancerende opmerking. "We moeten opletten dat rust ook geen dwang wordt. Dat we niet opgejaagd tussen de activiteiten door er ook nog de yoga en mindfullness moeten in krijgen, dat geleefd worden. (...) Rust mag geen doel op zich zijn. Dan wordt het escapisme. Het moet betekenisvol zijn, verbonden met de wereld."

Meest gelezen