Ahmadinejad geen kandidaat voor Iraanse presidentsverkiezingen

De vroegere Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad zegt dat hij geen kandidaat is voor de presidentsverkiezingen van mei 2017. De ultraconservatieve politicus was president van augustus 2005 tot augustus 2013.

Gisteren al had de Iraanse grootayatollah Ali Khamenei laten weten dat hij "iemand" op bezoek had gekregen en die persoon had aangeraden om zich in het belang van het land - en in zijn eigen belang - geen kandidaat te stellen voor de komende presidentverkiezingen.

Vandaag blijkt dat het gaat om Ahmadinejad. In een brief bedankt de vroegere president de grootayatollah voor zijn "belangrijke verklaring" en zegt hij dat hij volledig instemt met de wens van de geestelijke leider.

Volgens Khamenei zou de kandidatuur van Ahmadinejad tot verdeeldheid leiden. En dat in een tijd waarin er in toenemende mate "revolutionaire" krachten aan het werk zijn.

Gisteren heeft ook de conservatieve Mohsen Rezaï, de vroegere leider van de Iraanse Revolutionaire Garde (de militaire elite), zich teruggetrokken uit de race om het presidentschap.

Meest gelezen