Clinton wint met ruime voorsprong volgens CNN-poll

Wie heeft het allereerste televisiedebat tussen Hillary Clinton en Donald Trump gewonnen? Als we de meeste -niet-wetenschappelijke- internetpolls mogen geloven, wint Donald Trump, maar volgens de enige relatief betrouwbare poll wint Clinton met ruime voorsprong.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Politieke verslaggeving als een voetbalmatch: Wie heeft het meeste goals gescoord, wie maakte het mooiste doelpunt en wie heeft deze eerste van drie televisiematchen gewonnen? De meeste Amerikaanse nieuwssites die een rudimentaire internetpoll loslieten op hun lezers, verkiezen de Republikeinse kandidaat. Zo scoort Trump 61 procent bij CNBC, 58 procent bij Time, 55 procent bij Variety en zelfs 80 procent bij het heel rechtse Drudge Report.

Bij Politico zien we net het omgekeerde. 80 procent vindt daar dat Clinton gewonnen heeft. Belangrijke kanttekening hier wel is dat Politico werkt met een vast panel. Internetpolls zijn -net als dergelijke panelsteekproeven- uiteraard niet wetenschappelijk. Het enige nieuwsmedium dat een meer betrouwbare werkwijze heeft toegepast is CNN. Daar is een kleine (slechts 521 respondenten!) maar gewogen steekproef genomen. In deze telefonische peiling wint Clinton gemakkelijk: ze haalt er 62 procent tegenover 27 procent voor Trump.

Wie heeft gewonnen? Op de echte gevolgen van het debat is het wachten op de eerstvolgende betrouwbare peiling met een grote gewogen steekproef. Dan pas zal duidelijk worden welke presidentskandidaat volgens de gemiddelde Amerikaan een goede of mindere beurt heeft gemaakt tijdens het allereerste debat en of dat gevolgen heeft voor de kiesintenties.

Trump heeft op Twitter alvast op zijn eigen manier gereageerd: "Wow, ik heb het erg goed gedaan in de polls na het debat, behalve bij CNN, waar ik niet naar kijk."

Meest gelezen