Duitse privacywaakhond pakt Facebook aan

Facebook moet onmiddellijk stoppen met het opslaan en gebruiken van gegevens van de circa 35 miljoen Duitse gebruikers van zijn berichtendienst WhatsApp. Dat heeft de privacywaakhond in Hamburg bepaald. Facebook gaat in beroep.

Facebook nam WhatsApp in februari 2014 over voor 16 miljard dollar. Tot voor kort hield het bedrijf de klantengegevens van de chatdienst strikt gescheiden van die van het eigen sociale netwerk. Maar onlangs paste het de gebruiksvoorwaarden aan zodat uitwisseling mogelijk werd.

Die wijziging kan volgens de privacywaakhond evenwel niet door de beugel. Twee jaar geleden is beloofd dat de gegevens van WhatsApp-gebruikers niet gedeeld zouden worden met Facebook. Dat dit nu toch gebeurt, zonder expliciete toestemming te vragen, is strijdig met Duitse privacywetgeving.

"Facebook voldoet aan de Europese privacywetgeving", reageert het bedrijf. "We gaan tegen de maatregel in beroep en we zullen samenwerken met de privacy-autoriteit in Hamburg met als doel om vragen te beantwoorden en eventuele zorgen weg te nemen."

Meest gelezen