Eandis behoudt vertrouwen in overeenkomst met State Grid

Eandis, de netbeheerder die ons gas en onze elektriciteit verdeelt, behoudt het vertrouwen in het Chinese bedrijf State Grid, dat 14 procent van de aandelen van Eandis wil kopen. Dat zegt Eandis in een reactie op een brief die waarschuwt voor het Chinese bedrijf.

Die brief is terechtgekomen bij een aantal ministers en zou mogelijk afkomstig zijn van de Belgische Staatsveiligheid. Er staat in dat State Grid banden heeft met de Chinese inlichtingendiensten en het Chinese leger.

Technologie van Eandis zou dus in die handen kunnen terechtkomen. Maar Eandis zegt dat een aandeel van 14 procent niet kan leiden tot inmenging van de Chinese overheid en dat Eandis werkt met technologie die iedereen vrij kan verkrijgen. Eandis is ook zelf niet op de hoogte gebracht van een mogelijk veiligheidsrisico.

"Er is geen sprake van een 'overname' van het Vlaamse distributienet", klinkt het nog. "De Vlaamse steden en gemeenten behouden 83 procent van de aandelen en samen met de 3 procent van de financieringsintercommunales betekent dit een aandeel van 86 procent voor de openbare sector. De private partner krijgt geen blokkerings- of vetorechten."

Eandis verwerpt de vergelijking met Australië omdat daar een meerdeheidsparticipatie aan State Grid zou worden verkocht.

Meest gelezen