Francken onder vuur na "zero tolerance"-filmpje op zijn Facebookpagina

Theo Francken (N-VA) krijgt op sociale media forse kritiek op een filmpje dat hij even op zijn pagina postte. In de schijnbaar olijke montage, die intussen werd verwijderd, is te zien hoe de staatssecretaris van Asiel en Migratie eigenhandig iemand het land uitgooit. Francken betreurt de commotie rond "een ironisch pamflet tegen zijn beleid".

Gisterenavond likete Francken een montage op Twitter, die hij ook deelde op zijn fanpagina op Facebook. Op de animatiebeelden is te zien hoe de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, gehuld in een "zero tolerance"-jasje, een zwarte man met een zuignap aan het hoofd uitwijst. Met het bijschrift "zero tolerance - best grappig" laat hij uitschijnen dat hij smakelijk kan lachen met het filmpje. Ongepast voor iemand in zijn functie, vindt menig Twitteraar. Het is niet de eerste keer dat Francken kritiek oogst met uitlatingen of posts op sociale media.

Vanmorgen bleek de bewuste post plots verwijderd van zijn Facebookpagina. Via Twitter zijn de beelden, die hij niet deelde maar enkel aanduidde als favoriet, wel nog terug te vinden.

 

"Ik wil het over inhoud hebben"

In een korte schriftelijke reactie laat het kabinet van Francken weten dat de staatssecretaris de commotie en de racistische verdachtmakingen die zijn ontstaan naar aanleiding van het filmpje betreurt.

"Hij kon het filmpje van de hand van een Brusselse vormgever, bedoeld als een ironisch pamflet tegen zijn beleid, wel appreciëren", klinkt het. "Jammer dat sommige politici de zin voor zelfrelativering hebben verloren en het politiek correcte denken tot het uiterste willen rekken.

Dat Francken de gewraakte beelden alsnog snel verwijderde van zijn Facebookpagina was wel een bewuste keuze. “Ik wil het hebben over inhoud. Al twee jaar is de oppositiekritiek op mijn beleid bijzonder mager. Men verkiest dan maar om op de man te spelen", vindt hij.

Meest gelezen