Gatz tevreden met 3,3 miljoen euro extra voor Cultuur

Het Vlaamse overleg over de begroting heeft ook extra middelen opgeleverd voor het departement Cultuur: 3,3 miljoen euro. Ook voor Jeugd, Media en Brussel, de andere bevoegdheden van minister Sven Gatz (Open VLD), zijn er extra investeringen.
BELGA/CRABBE
Concertgebouw Brugge

De 3,3 miljoen euro voor Cultuur omvat 1,1 miljoen euro voor de projectsubsidies (bovenop de in juni beloofde 1,1 miljoen) en nog eens 2,2 miljoen euro. Die dient onder meer voor het ondersteunen van jeugdorkesten, de voorstudies voor de renovatie van het operagebouw in Gent, extra investeringen in de infrastructuur van deSingel in Antwerpen en het Concertgebouw in Brugge, voor een internationale concertreeks in de vernieuwde Elisabethzaal (samenwerking deSingel en de Filharmonie).

Minister Gatz is tevreden, al geeft hij toe dat het niet om gigantische bedragen gaat. "Ik ben blij dat we na twee jaar opnieuw kunnen investeren in cultuur, media, jeugd en in onze hoofdstad. Zeker de investeringen in jeugd en cultuur zijn aanzienlijk en kunnen voor een positieve schwung zorgen."

Het Mediafonds krijgt 1 miljoen euro extra. Daarmee kan verder worden geïnvesteerd in Vlaamse audiovisuele producties met het oog op internationale verspreiding. Via het Brusselfonds investeert Vlaanderen vanaf volgend jaar twee miljoen extra in Brussel, waardoor het fonds verdubbelt van 2,6 naar 4,6 miljoen euro. Ook het budget voor het decreet Vlaams jeugd- en kinderrechtenbeleid stijgt volgend jaar met 1 miljoen euro.

Samen met de 5,6 miljoen euro uit juni ligt het budget nu hoger dan de voorgaande twee jaar, zegt Gatz in De Standaard. "Het dieptepunt ligt achter ons. We kunnen geleidelijk opnieuw opbouwen."

Meest gelezen