Gent zal tegenstemmen over Eandisdeal, Mechelen onthoudt zich

Gent en Mechelen hebben gisterenavond in de gemeenteraad een standpunt ingenomen over de Eandisdeal met het Chinese staatsbedrijf State Grid Europe Limited. Gent gaat tegenstemmen als er geen uitstel van de beslissing komt. Mechelen op zijn beurt zal zich onthouden bij de stemming.

Maandag stemmen de steden en gemeenten tijdens de algemene vergadering van Eandis over de deal met het Chinese staatsbedrijf State Grid Europe Limited.

Gent zal tegen de instap van Chinezen in distributienetbeheerder Eandis stemmen als de algemene vergadering komende maandag niet wordt uitgesteld of de behandeling van het punt niet wordt opgeschort. "Het voorstel dat we zullen doen op de algemene vergadering is een voorstel tot uitstel zodanig dat de brief van de Staatsveiligheid toch eens met de premier kan worden besproken. Als men daar niet wenst op in te gaan, zullen we tegenstemmen", aldus burgemeester Daniël Termont (SP.A).

Eerder deze week had het schepencollege nog voorgesteld om zich te onthouden, maar "nu die brief van Staatsveiligheid er is, zijn er toch redenen om het niet goed te keuren", aldus nog Termont. Hij verklaarde een groot voorstander te zijn van burgerparticipatie, maar gelooft niet dat dat makkelijk is in de zoektocht naar kapitaal.

Op een onthouding van Geert Versnick (Open VLD) na, stemden alle raadsleden van de coalitiepartners SP.A, Groen en Open VLD voor de tegenstem. Oppositiepartijen N-VA, CD&V en Vlaams Belang onthielden zich.

Gent, met bijna 8 procent de grootste gemeentelijke aandeelhouder in Eandis, is de tweede centrumstad die tegenstemt, na Sint-Niklaas. Alles samen zullen al een tiental gemeenten tegenstemmen. De overeenkomst kan echter maar worden tegengehouden als meer dan een kwart van de 229 steden en gemeenten tegenstemt.

Mechelen onthoudt zich

Eerder op de avond besliste de gemeenteraad van Mechelen om zich te onthouden bij de stemming "gelet op de onduidelijkheid over het dossier en de uiteenlopende standpunten van sommige partijen."

Eigenlijk stond een goedkeuring van de deal op de agenda maar gezien de nieuwe elementen die de afgelopen dagen aan het licht kwamen, werd het agendapunt gewijzigd. Een amendement werd ingediend waarmee geopperd werd om zich te onthouden.

"Een onzinnig amendement", vindt oppositiepartij SP.A. "De meerderheid durft geen standpunt in te nemen, dus beslist men maar om niet te beslissen. Hiermee laat je de andere steden en gemeenten in onze plaats beslissen". Ook Vlaams Belang stemde tegen het voorstel tot onthouding. De stadslijst (Open VLD-Groen-M+), CD&V en N-VA stemden voor.

Vragen bij positie Antwerpen

Burgemeester Bart Somers (Open VLD) wijst op de patstelling waarmee de gemeenteraad geconfronteerd werd. "Het dossier is zo sterk in beweging. Er komen elke dag nieuwe elementen die toch veel vraagtekens oproepen waardoor de stad Mechelen vaststelt dat in haar schoot partijen er verschillend over denken. Als je een verdeelde stad bent, kun je onmogelijk een standpunt innemen op de algemene vergadering, dus Mechelen zal zich duidelijk onthouden."

Somers heeft wel vragen bij de positie van de stad Antwerpen in dit dossier. "Antwerpen is de grootste aandeelhouder die het sterkst pleit voor die samenwerking met China, maar aan de andere kant ook aankondigt dat ze er waarschijnlijk zelf zal uitstappen. Beeld je eens in dat in een privébedrijf de referentieaandeelhouder een deal onderhandelt, de andere aandeelhouders oproept de deal te steunen maar tegelijk aankondigt dat hij misschien volgend jaar wel weg is. Dat maakt mij achterdochtig en wantrouwig als burgemeester, wij zijn geen pion van de stad Antwerpen."

Kasterlee, eveneens in de provincie Antwerpen, had eerst voor gestemd, maar heeft die beslissing herroepen en zal nu tegen een instap van het Chinese bedrijf State Grid stemmen.

Meest gelezen