Homans wijst kritiek over haar rol in Eandis-dossier af

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) zegt dat ze momenteel "geen enkele, maar dan ook geen enkele rol" te spelen heeft in het Eandis-dossier. Ze kan als Vlaams minister haar rol pas spelen nadat de lokale besturen een beslissing hebben genomen in de algemene vergadering van Eandis. Ze bevestigt wel dat ze de brief van de Staatsveiligheid over Eandis heeft ontvangen.
James Arthur Photography

De Staatsveiligheid heeft de brief waarin ze waarschuwt voor de Eandis-deal naar enkele ministers gestuurd. Onder hen ook Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA). Dat bevestigt de Staatsveiligheid.

Volgens de Staatsveiligheid is de brief "eind vorige week" verstuurd. Op het kabinet-Homans zegt men dat de brief gisteren is toegekomen op het kabinet met de vermelding "beperkte verzending".

Oppositiepartij Groen had eerder vandaag forse kritiek op Homans. "Het is toch onvoorstelbaar dat Homans die brief heeft gekregen en vervolgens heeft achtergehouden, niet alleen voor haar eigen minister-president Geert Bourgeois maar ook voor de gemeenten waarvoor ze bevoegd is en die zich nu volop moeten uitspreken over het dossier. Dat is gewoon nalatig. Het is onbegrijpelijk dat ze het als bevoegd minister niet nodig vindt om de gemeenten op de hoogte te brengen van die informatie", zei Vlaams fractieleider Björn Rzoska.

Homans pareert die kritiek. "Als op zo'n brief 'beperkte verspreiding' staat, gooi je de inhoud daarvan toch niet meteen in de openbaarheid?", klinkt het op haar kabinet. Bovendien is de brief ook bezorgd aan Luc Martens, de voorzitter van de Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG), merkt haar kabinet op.

Homans hamert er ook op dat zij als minister voorlopig "geen enkele rol te spelen" heeft in het dossier. "Het is aan de lokale besturen en zij alleen om een beslissing te nemen in dit dossier. Indien zij een beslissing nemen (op de algemene vergadering) dan zal deze beslissing op het bureau van minister Homans komen als toezichthoudende overheid (op de intercommunales) en zal zij controle uitoefenen", luidt het. 

Meest gelezen