Malinese jihadist krijgt negen jaar in Den Haag

Het Internationaal Strafhof in Den haag heeft de Malinese jihadist Ahmad al Faqi al Mahdi veroordeeld tot 9 jaar cel wegens het vernielen van enkele historische mausolea in Timboektoe, in het noorden van Mali. De mausolea waren door Unesco beschermd als werelderfgoed.

Wegens zijn "rechtstreekse deelname aan de verschillende incidenten en zijn rol als woordvoerder hebben de rechters hem schuldig bevonden", verklaarde de rechter. Al Mahdi was leider van een zogenoemde moraliteitsbrigade van Ansar Dine in Timboektoe.

In 2012 vernielden leden van de islamistische groepering Ansar Dine negen eeuwenoude mausolea en de Sidi Yahya-moskee uit de 15e eeuw.

Het is de eerste keer dat het Internationaal Strafhof iemand veroordeelt voor de vernietiging van werelderfgoed. Het proces tegen Al Mahdi was pas eind vorige maand begonnen, en is naar de maatstaven van het Strafhof relatief vlug afgerond.

Meest gelezen