Minister Marghem doet alles om nucleaire rente te innen

Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) stelt alles in het werk om de nucleaire rente voor de verlenging van de levensduur van Tihange I van Engie (het vroegere Electrabel) en EDF te innen. Dat heeft ze in de bevoegde Kamercommissie gezegd.

De commissie kwam uitzonderlijk samen, op het Feest van de Franse Gemeenschap, omdat er onduidelijkheid was gerezen over de verklaringen die de minister vorige week in de commissie gaf.

Bij de oppositie heerste heel wat ongenoegen over het feit dat de minister niet alle documenten die Kamervoorzitter Siegfried Bracke haar gevraagd had, ter beschikking had gesteld. Maar Marghem herhaalde dat ze gebonden was door de vertrouwelijkheid die de conventie over de verlenging van de levensduur van Tihange I oplegt. De eigenaars van de centrale zijn overigens ook niet geneigd de vertrouwelijkheid van de conventie op te heffen.

Commissievoorzitter Jean-Marc Delizée liet daarop weten dat hij aan de parlementsvoorzitter zou vragen om de gevraagde documenten ter beschikking te stellen in een dataroom, zoals dat in het verleden al enkele keren gebeurde.

Te laat?

De oppositie schoot met scherp op de minister, die onder meer laksisme, nalatigheid en leugens voor de voeten geworpen kreeg. In haar antwoord ging Marghem uitgebreid in op de tijdslijn van het dossier.

Ze benadrukte dat ze op basis van een rapport van energieregulator CREG het hoogste bedrag gevraagd heeft aan Engie en EDF, de eigenaars van de centrale. Het gaat om 10,2 miljoen euro, maar Engie en EDF willen maar 7,2 miljoen betalen.

Volgens de overeenkomst met de eigenaars moet een expert worden aangesteld als er geen overeenkomst is over de hoogte van het bedrag. Dat moest voor 15 september gebeuren, wat niet is gebeurd. Volgens de oppositie zou dit betekenen dat het geld verloren is.

De minister ontkende dit formeel. "Waarom zouden Engie en EDF anders op 16 september ingestemd hebben met de aanstelling van een expert?", zei ze.

Meest gelezen