Moet Christoffel Columbus verdwijnen uit skyline Barcelona?

Hoeven toeristen die naar Barcelona trekken in de toekomst niet meer het standbeeld van Christoffel Columbus op hun lijstje zetten? De links-nationalistische partij CUP wil alleszins af van het standbeeld omdat het "verkeerd is om de koloniale erfenis te vieren". De kans dat het ook zover komt, is eerder klein.
Andrey Mindryukov

Het is ondertussen een klassieker geworden in zowat alle toeristische gidsen over Barcelona: het 60 meter hoge standbeeld van ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus dat te bewonderen is aan het begin van de drukke boulevard La Rambla. Het bronzen beeld staat er al sinds 1888 en brengt een ode aan de man die Amerika ontdekte en aan zijn opdrachtgevers, koning Ferdinand en koningin Isabella.

Het beeld zou echter in de toekomst kunnen verdwijnen uit de skyline van Barcelona. Of toch als het voorstel van drie leden van de partij CUP erdoor komt. Zij zullen komende vrijdag op de gemeenteraad vragen om het beeld "en alle versieringen errond die de verovering van Amerika verheerlijken" naar beneden te halen. In de plaats zou er een monument moeten komen dat "het verzet van de Amerikanen tegen het imperialisme en de onderdrukking herdenkt".

En daar stopt het niet bij. De leden willen ook nog enkele andere beelden zien verdwijnen en willen alle Spaanse vlaggen bannen van gemeentelijke gebouwen. 12 oktober - de dag waarop wordt herdacht dat Columbus aankwam in Amerika - zou volgens hen ook moeten worden geschrapt als nationale feestdag. "Die dag symboliseert een onaanvaardbare daad van kolonialisme en imperialisme", klinkt het.

De kans dat de voorstellen erdoor komen, lijkt eerder klein. Maar over de afschaffing van de feestdag zijn in Barcelona wel vanuit verschillende hoeken geluiden te horen. Zo zei burgemeester Ada Colau vorig jaar nog dat het land geen "genocide" moest herdenken.

Meest gelezen