Noodkreet voor zieken en gewonden in Aleppo

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vraagt dat er een veilige corridor komt om zieken en gewonden uit het oostelijke deel van Aleppo te kunnen evacueren. Dat strategisch belangrijke stadsdeel wordt momenteel zwaar belegerd door het Syrische leger.

In het deel van Aleppo dat momenteel nog door de rebellen wordt gecontroleerd, zijn er volgens de WHO nog maar 35 dokters voor ten minste 250.000 mensen. Volgens woordvoerder Fadela Chaib moeten ze honderden gewonden verzorgen, en bovendien stijgt het aantal gewonden voortdurend. Er is ook sprake van een schrijnend tekort aan geneesmiddelen en medisch materiaal.

Intussen gaat het Syrische leger onverminderd voort met zijn offensief in Aleppo. Het zou gaan om het grootste offensief in een week tijd.

Volgens een Syrische militaire bron heeft het leger al een wijk ten noordwesten van de citadel van Aleppo heroverd. Soldaten zouden nu bezig zijn met een ontmijningsoperatie.

NAVO verontwaardigd

Op het internationale toneel heerst verontwaardiging over de gang van zaken in Aleppo. NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg noemt de Syrische operatie in Aleppo een flagrante schending van het internationaal recht. "De vreselijke aanvallen tegen Aleppo zijn moreel totaal verwerpelijk en een flagrante schending van het internationaal recht", aldus Stoltenberg.

"Ik sluit mij aan bij de oproepen van de internationale gemeenschap aan het adres van Rusland om een geloofwaardige inspanning te leveren om de wapens weer te doen zwijgen, zodat humanitaire hulp Aleppo weer kan bereiken, en om de voorwaarden te creëren die kunnen leiden tot een hervatting van e vredesonderhandelingen onder leiding van de Verenigde Naties", laat Stoltenberg nog weten.

Meest gelezen